VN-rapport nummer zoveel: Discriminerende bezetter Israël hoofdschuldige aan spanningen in de regio - Joop - BNNVARA

2022-06-24 18:53:25 By : Mr. Jerry L

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Israël en zijn discriminerende apartheid en bezettingspolitiek ten opzichte van de Palestijnen zijn ‘de belangrijkste oorzaken’ van terugkerende spanningen en instabiliteit in de regio. Dat blijkt uit het zoveelste onderzoeksrapport van de Verenigde Naties.

‘De bevindingen en aanbevelingen wijzen overweldigend naar Israël. Er is een asymmetrische aard in het conflict en er is het feit dat een staat de andere bezet’, aldus de voorzitter van de speciale onderzoekscommissie, voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navanethem Pillay. 

Israël is de afgelopen decennia tientallen keren door de VN op de vingers getikt en heeft meerdere resoluties die de systematische onderdrukking van de Palestijnen veroordeelt naast zich neergelegd. De Israëlische autoriteiten hebben niet gereageerd op het nieuwe VN-rapport.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

@Kees van Bemmelen [Als iemand het verschil in resoluties echter gaat betwisten zoals Lopez lijkt te doen] Ik betwist niets, ik plaats het verschil in de broodnodige context. Ik wijs erop dat in de Veiligheidsraad, het enige VN-orgaan dat er werkelijk toe doet, juist zelden een Israël-kritische resolutie wordt aangenomen. Het waren er welgeteld twee in de afgelopen pakweg elf jaar, de laatste in 2016. Ik merk bovendien op dat de raad aan de veto-ketting van de VS ligt, waardoor de VN nooit sancties heeft kunnen treffen tegen Israël, zoals die wel worden getroffen tegen Iran, Turkije, Myanmar, N-Korea enz. enz. enz. Ik voegde daar nog aan toe dat de EU en Nederland diezelfde uitzondering voor Israël maken, zodat het land al tientallen jaren straffeloos zijn gang kan gaan. Daar kunnen we nog aan toevoegen dat Israël de bindende resoluties die de V-raad in de loop der jaren heeft aangenomen allemaal heeft geschonden, en ook daarmee wegkomt. Dit zijn de feiten die er werkelijk toe doen. Tegen die achtergrond vind ik het gejammer over de vele resoluties in de Algemene Vergadering (waarvan er vele louter bevestigingen van oudere resoluties zijn) en de Mensenrechtenraad bespottelijk.

Dit is een omkering van oorzaak en gevolg. De westelijke Jordaan oever was van 1952 tor 1980 integraal onderdeel van de staat Jordanië. Tijdens de Juni oorlog van 1967 tussen Israël, Syrie en Egypte werd Jordanië door Nasser er van overtuigd dat Egypte aan de winnende hand was en moest participeren in de aanval op Israel. In werkelijkheid was de hele Egyptische luchtmacht al vernietigd en wilde Nasser dat Jordanië zich zou mengen in het conflict om zo de Israëliërs te dwingen om te vechten aan 3 fronten in plaats van 2. Israël waarschuwde Jordanië zich niet te mengen in het conflict, maar Jordaanse artillerie begon Israëlische populatie centra vanuit de westelijk Jordaan oever te bombarderen. Dit is de reden dat Israël de westelijke Jordaan oever binnentrok. Dit is volgens het internationale recht volledig legaal en is ook de reden dat de Israëlische militaire aanwezigheid op beperkte delen van de westelijk jordaan oever volledig legaal is volgens het internationale recht (de nederzettingen zijn mogelijk wel illegaal volgens het internationale recht) Er is niets in het internationale recht dat Israël kan dwingen zich terig te trekken uit de westelijke jordaan oever. De Turke bezetting van het noordelijke deel van Cyprus en de Marokkaanse bezetting van bezetting van de Westelijke sahara zijn volledig illegaal volgens het internationale recht, wat betekent dat Turkije en marokko zich moeten terigtrekken.

Je probeert ons hier niets meer of minder dan een van a tot z bij elkaar gelogen onzinverhaal te vertellen.

Ouderwetse Hasbara, en grotendeels fantasie! De feiten: Israël dreigde in 1966/67 Syrië aan te vallen. Toen Egypte troepen de Sinaï in stuurde om Israël af te schrikken zag Israël haar kans schoon om meer gebied te veroveren en viel het Egypte aan (uit defensie-overwegingen volkomen overbodig). Jordanië, als bondgenoot van Egypte, was daarmee ook automatisch in oorlog met Israël. De achtergrond van de oorlog van '67 was dus dezelfde als die van de huidige apartheid en de massale etnische zuiveringen van '48: het zionisme wil Palestina Joods maken ten koste van de Palestijnen. Ik zeg: weg met zo'n racistische ideologie!

Beste diadorim. Wat is jouw bron? Kan het zijn dat het ergens van een Hasbara-site komt, waar men o.a. het bestaan van de Palestijnen en Palestina tracht te ontkennen? Vergelijkbaar met wat men in de vorige eeuw ook trachtte met een volk en dat we nog elk jaar herdenken en plechtig beloven: "Dit nooit meer". Ben benieuwd of je beseft dat het inderdaad Hasbara betreft. Alvast dank en groetjes, Willem.

Duidelijk verhaal, dat ook telkens door de vele mensenrechtenorganisaties wordt geuit. Echter wanneer grijpt de wereld nu eens in en bieden we de Palestijnen eindelijke eens de hulp om zich te verdedigen tegen hun Israëlische bezetter, kolonisator, onderdrukker, mensenrechtenschender?

Scherpe analyse van Clingendael-onderzoeker: PURSUING THE TWO-STATE SOLUTION: 'ACCOMPLICES OF OCCUPATION' https://www.clingendael.org/publication/pursuing-two-state-solution-accomplices-occupation

Ook met dit rapport zal Israël doen wat ze met alle rapporten doen, verscheuren! https://dekanttekening.nl/nieuws/diplomaat-israel-verscheurt-vn-rapport-om-obsessieve-bias-tegen-israel5/

Wat de Palestijnse bezetting, de apartheidstaat israeel of de houding van westerse landen en hun islamitisch-arabische deelstaten in het westen van azie betreft, zijn de volkerenrecht en mensenrechten niet meer leidend voor de bevrijding van palestina. Dit is keer op keer in praktijk en op tafel bewezen. Gelkkig nu de machtenbalans in de regio neigt in het voordeel van palestijnse volk zich te ontwikkelen. De abrahamakkoord (met sommige arabische machthebbers) is het laatste poging om de israeelische regime uit de wind te houden. Ook binnen israeel breidt de gewapende verzet zich uit. Nu is het afwachten tot delen van joden ook zo’n strijd normaal gaan vinden! Ik vermoed dat jolanhoogte de opening zal bieden voor de volgende oorlog tegen de staat israeel, die door alle machtblokken buiten het westen praktisch zal geoorloofd gevonden worden. Israeel is absoluut niet meer in stat zo’n oorlog mee maken zonder enorme gevolgen daarvan voor het voortbestaan van haar regime.

Ik vraag mij sterk af of in het geval van zo’n oorlog de vijand van Israël (Iran, Hezbollah?) halt zal houden bij de door de VN vastgestelde grenzen. En of de joden dan in hun land mogen blijven wonen en dat hun rechten zullen worden gerespecteerd.

@Schenkerdesvaderlands [disproportionele aandacht voor dit conflict] Het conflict is disproportioneel. Wat opvalt is dat de aandacht ervoor niet tot een oplossing heeft geleid. Waar we getuige van zijn is dat de wereld daar in toenemende mate geen genoegen mee neemt. [voorbijgaan aan Israëls veiligheidssituatie] Flauwekul. Er wordt op een verbijsterende manier voorbijgegaan aan de veiligheidssituatie van de Palestijnen. Kijk naar de Westerse interpretatie van de tweestatenoplossing [sic]: een 'veilig Israël' naast een 'aaneengesloten Palestijnse staat'. [Als u zelf een aantal oorlogen op leven en door heb moeten uitvechten en te maken heeft met partijen met Hamas die uw staat willen opheffen, wat zou u dan doen?] U slaat iets over: Israël is bezig Palestina van de kaart te vegen. Niet vanwege Hamas (die bestond nog helemaal niet toen de etnische zuivering aanving) of een andere ongewenste organisatie, maar vanwege zijn zionistische ideaal. En inderdaad: dat valt niet goed bij de lokale bevolking. [Zolang je dat perspectief niet mee neemt] Een bezetter zal nooit in vrede kunnen leven, hoe bruut die ook tekeer gaat. Dat is het missende perspectief.

@Schenkerdesvaderlands “de VN vastgestelde grenzen” Vertel je een grapje? Door “de VN vastgestelde grenzen” en Israeel? Laat men niet lachen! “of de joden dan in hun land mogen blijven wonen en dat hun rechten zullen worden gerespecteerd.” Ik denk niemand beter dan een Palestijnse burger begrijpt wat het is om door grof geweld je huis en je wortel te verliezen en je recht als mens en als burger ontnomen wordt. In vrij Palestina zal ieder netzo behandeld worden als hun streven en wens van nu. Dat geldt natuurlijk voor joden en christenen die in Palestina geworteld zijn. De rest moeten principieel vertreken.

@Mark Huysman U hebt gelijk - ik had het rapport even moeten opzoeken. Ik ben echter wel bekend met andere gevallen En het beeld dat daarbij blijft hangen is dat van eenzijdigheid. Niet alleen van de disproportionele aandacht voor dit conflict (tel het # artikelen op bepaalde sites eens op), maar ook het voorbijgaan aan Israëls veiligheidssituatie. Als u zelf een aantal oorlogen op leven en door heb moeten uitvechten en te maken heeft met partijen met Hamas die uw staat willen opheffen, wat zou u dan doen? Zou u de controle over deze gebieden uit handen geven? Als u leven en dat van uw kinderen op het spel staat? Zolang je dat perspectief niet mee neemt, lijkt alle discussie mij zinloos. Uitbesteden aan VN is ook geen oplossing (we weten inmiddels wat dat waard is). Bang dat het pappen en nathouden is, zoals Egypte dat aan andere kant van de grens doet.

[Ik ben echter wel bekend met andere gevallen En het beeld dat daarbij blijft hangen is dat van eenzijdigheid.] Zonder dat je dat onderbouwt heeft zo’n ‘beeld’ niet veel waarde. Overigens is ‘conflict’ niet de juiste term voor een situatie van illegale bezetting, kolonisatie en annexatie. [Niet alleen van de disproportionele aandacht voor dit conflict (tel het # artikelen op bepaalde sites eens op)] Er bestaat zoveel aandacht voor omdat de ‘internationale gemeenschap’ weigert om op wat voor manier dan ook in te grijpen. Al 55 jaar lang. […maar ook het voorbijgaan aan Israëls veiligheidssituatie.] Israël is een van de best bewapende landen van de wereld. Denk je niet dat het onderhand tijd wordt om aandacht te besteden aan de veiligheidssituatie van de Palestijnen? Die zijn verjaagd van hun land en mogen van Israël niet terugkeren. Hun overgebleven mini-gebiedjes worden militair bezet en stukje bij beetje steeds meer afgenomen. Oogsten worden systematisch vernietigd door illegale kolonisten. Kinderen worden regelmatig bij nachtelijke razzia’s opgepakt en mensen die tegen het gevangenhouden van de bevolking in Gaza vreedzaam demonstreren worden door Israëlische scherpschutters neergeschoten. [Als u zelf een aantal oorlogen op leven en door heb moeten uitvechten…] Oorlogen waar Israël in de meeste gevallen zelf voor koos. Zie wat Israëlische leiders als Menachem Begin, Moshe Dayan, Yitzak Rabin daarover gezegd hebben. Ik heb dat hier al regelmatig op een rijtje gezet.

(vervolg) […en te maken heeft met partijen met Hamas die uw staat willen opheffen, wat zou u dan doen?] Dit is een omdraaiing van de werkelijkheid. Het is Israël dat geen Palestijnse staat naast zich duldt. Bij de vestiging van de staat werd het grootste deel van de inheemse bevolking verjaagd. Zelfs tijdens de zgn ‘vredesonderhandelingen’ ging de staat door met het bouwen van illegale kolonies op Palestijns land. Hamas is daar een reactie op en heeft ondertussen al lang een oplossing langs de lijnen van het internationaal recht geaccepteerd (twee staten, gedeelde hoofdstad, grens van voor Zesdaagse oorlog -een gigantische concessie omdat genoegen genomen wordt met slechts 22% van historisch Palestina). Israël wil dat niet omdat het het hele gebied tussen de rivier en de zee in handen wil hebben.

Wel zo eerlijk om te vermelden dat deze conclusie al vast stond voor deze onderzoekscommissie werd geinstalleerd. De 'onderzoekers', en Pillay voorop, hadden zich al heel kritisch over Israel uitgelaten voordat ze in de commissie zaten. Israel reageert niet omdat het deze 'onderzoekscommissie' geen legitimiteit wil verschaffen.

Hums Maar als het nou een goed rapport is, wat is dan het probleem?

[De 'onderzoekers', en Pillay voorop, hadden zich al heel kritisch over Israel uitgelaten voordat ze in de commissie zaten.] Iedereen die het internationaal recht serieus neemt laat zich kritisch uit over Israël. De enigen die dat niet doen zijn liefhebbers van apartheid, bezetting, kolonialisme en etnische zuivering. In plaats van de onderzoekers verdacht te maken doe je er beter aan het advies van Lopez hieronder op te volgen en het rapport te lezen en te beoordelen op z’n merites. Als je serieuze en gedegen inhoudelijke kritiek weet te formuleren dan hoor ik het graag.

@ Hums [Israel reageert niet omdat het deze 'onderzoekscommissie' geen legitimiteit wil verschaffen.] Israël reageert niet omdat het met z'n mond vol tanden staat en omdat het weet dat het Westen, waaronder Nederland, zijn misdaden tegen de Palestijnen ongemoeid laat. Partners in crime, zogezegd.

Beste Hums, Aan wie wil bezettersstaat Israël volgens u wel legitimiteit verschaffen? Aan ons Nederlandse propaganda-clubje CIDI, of het NIW? Aan welek mensenrechtenorganisatie?

@Willem Heerema: aan een instituut die alle militaire en/of economische en/of mensenrechten-toestanden in zowel de VS, Rusland, China en het Midden Oosten en in links of recht Latijns Amerika in correcte proporties EFFECTEIF bestraft zonder voorbij te gaan aan de veiligheidsbelangen die alle genoemde landen hebben.

1/2 Wat een ziekte is dat toch: er verschijnt een kritisch rapport over Israël en meteen staan er mensen op om twijfel te zaaien aan de betrouwbaarheid van de schrijvers, zonder überhaupt te kijken wie dat zijn en zonder het rapport een blik waardig te gunnen. Meteen ook verschijnen er lieden ten tonele die roepen dat er veel meer VN-resoluties ‘tegen Israël’ worden aangenomen dan tegen andere landen, dat de VN dus ‘anti-Israël’ is, dat het rapport dus ook wel niet zal deugen, dat het allemaal niet eerlijk is en ze heel hard moeten huilen. In werkelijkheid neemt de Veiligheidsraad, het VN-orgaan dat er het meest toe doet, zelden resoluties over Israël/Palestina aan. De laatste dateert van 2016. Dat er niettemin een stapeltje bindende resoluties ligt komt door de krankzinnig lange duur van de bezetting (deze week 55 jaar) en de voortgaande vluchtelingenschande (74 jaar). Israël heeft ze allemaal geschonden. Intussen zorgt de VS ervoor dat de V-raad geen resoluties onder hoofdstuk VII van het VN-Handvest aanneemt. Iedere poging daartoe is door de VS met een veto afgeschoten. Wordt er binnen de VN dus politiek bedreven? Nou en of. Dit is een schoolvoorbeeld. De VS zorgt ervoor dat de VN geen maatregelen tegen Israël kan treffen, zodat Israël zijn koloniale bezetting ook na 55 jaar kan voortzetten en miljoenen (nakomelingen van) vluchtelingen al 74 jaar in kampen leven. Met dank natuurlijk ook aan de EU en Den Haag.

@Lopez, "krankzinnig lange duur van de bezetting". China houdt Tibet al veel langer bezet, met veel minder resoluties / rapporten. Iets met Oeigoeren, waar blijven de rapporten. En ja, nou doe ik precies waar je (terecht) tegen ageert, maar het is zo makkelijk. Ik zie graag snel een oplossing voor het conflict, maar een volgende VN rapport helpt helemaal niets. Ik kan wel snappen dat Israël supporters de VN negeren.

".... komt door de krankzinnig lange duur van de bezetting (deze week 55 jaar)" Tibet wordt al sinds 1950 door China bezet (72 jaar) en Westelijke Sahara al sinds 1975 (47 jaar) door Marokko - toch zijn er veel minder resoluties over deze bezettingen. De VN is wel degelijk antisemitisch; de onevenredig grote aandacht voor Israel -de enige Joodse Staat, toevallig- valt anders niet te verklaren.

@A little bit of sunshine 8 jun. 2022 - 9:03 en @HaloOfFlies 8 jun. 2022 - 9:15 Maar dat zijn toch geen landen met de superieur geachte joods-gristelijke cultuur?! Je wil toch niet Israël met dat soort landen vergelijken. Kom op nou. En los daarvan: het is natuurlijk "de ultieme hullie doen het ook" bak van lieden die blind zijn voor de misdaden van Israël

" Je wil toch niet Israël met dat soort landen vergelijken. Kom op nou. " Waarom niet? Ik heb op zich niets tegen Marokko en China. Los daarvan; het gaat daar niet over. Het ging om de neutraliteit van de VN - ik toon alleen aan dat die ver te zoeken is. "En los daarvan: het is natuurlijk "de ultieme hullie doen het ook" bak" Nou en? Ik mag toch van de VN verwachten dat ze het 'gelijke monniken, gelijke kappen' principe praktiseren? Als ze aantoonbaar corrupt zijn en Israel onevenredig op de korrel nemen, vind ik een 'hullie...'-huilbak niet zo erg.

onyxcumulus, "het is natuurlijk "de ultieme hullie doen het ook" bak van lieden die blind zijn voor de misdaden van Israël" Het is alleen een jij-bak (of hullie-bak) als je naar het lage aantal resoluties tegen China verwijst in antwoord op iemand die slechts vaststelt dat Israël veel resoluties naast zich neerlegt. Als iemand het verschil in resoluties echter gaat betwisten zoals Lopez lijkt te doen is het natuurlijk wel relevant.

@Kees van Bemmelen: als de politie om wat reden dan ook minder bekeuringen aan je uitschrijft dan heb je er ook minder om naast je neer te leggen ;-)

Beste Lopez, Dat is onderdeel van de zogenaamde HASBARA. Goedpraten, verzachten en als het te pijnlijk wordt trachten te delegitimeren of zelfs 'neutraliseren'/uitschakelen van de kritische partij, waarbij ook maar al te graag het te pas en te onpas gebruikte woordje antisemitisme wordt gebezigd. Let wel: Hasbara-trollen zitten 24/7 overal op internetforums om 'in te grijpen'. Zie ook een recente discussie op het internet over de in Nederland rijdende omstreden Israëlische busmaatschappij Egged EBS. Er is door hun invloed zelfs aan krantenkoppen en inhoud 'gesleuteld'.

2/2 Gelukkig houden de Algemene Vergadering en de Mensenrechtenraad het thema op de agenda. Onder andere in de vorm van herhalingsresoluties waarin de geldigheid van voorgaande resoluties om het jaar of de paar jaar wordt bevestigd. Dat stapelt na al die jaren lekker op, en ja hoor, daar slaan al mensen driftig aan het tellen om zich te beklagen over al die resoluties en de ‘anti-Israëlische’ VN. Wat een ontstellende droevenis. Wat een ziekte. Lees het rapport en beoordeel het op z’n merites. Het kader waarbinnen het is geschreven wordt uitvoerig toegelicht en de bevindingen zijn voorbeeldig voorzien van bronvermeldingen. Niets staat een kritische inhoudelijke analyse in de weg. Dus, lezers die écht geïnteresseerd zijn in de kwestie-Israël/Palestina, zet ‘m op.

[Israël is de afgelopen decennia tientallen keren door de VN op de vingers getikt en heeft meerdere resoluties die de systematische onderdrukking van de Palestijnen veroordeelt naast zich neergelegd.] Voor alle duidelijkheid: Israël behoort tot de grootste schenders van bindende resoluties van de VN-Veiligheidsraad ter wereld.

Met de aanstelling van Navi Pillay stond volgens sommigen al vast wat de uitkomst zou zijn van het rapport. https://www.timesofisrael.com/un-watch-lobby-group-demands-israel-palestinian-investigator-resign-for-prejudice/amp/

Wie o Wie Maar als het nou een goed rapport is, wat is dan het probleem?

Volgens ‘sommigen’ is elke commissie waarvan de leden het internationaal recht en de mensenrechten serieus nemen verdacht.

Hoog tijd dat er een einde wordt gemaakt aan het Israëlische apartheidsregime. Er moet gelijkwaardigheid komen voor Joden en Palestijnen. Joodse suprematie, zoals nu, leidt tot allerlei misstanden en misdaden.

Economische boycot of een militair ingrijpen door de EU?

Economische boycot. En stopzetten van militaire steun.

Onderteken om te beginnen deze petitie, and spread the word: https://rightsforum.org/burgerinitiatief

@Mark Huysman: en als de VS Israël militair en economisch blijft steunen hoe gaan we dan met de VS om?

@Mark Huysman: en ben je bereid om na het stopzetten van de militaire steun ook vluchtelingen uit Israël te accepteren in Nederland?

@Jansen […en als de VS Israël militair en economisch blijft steunen hoe gaan we dan met de VS om?] Hoe ‘we’ met de VS omgaan is denk ik niet zo interessant. Belangrijker is dat mensen in de VS zelf hun regering onder druk zetten om te stoppen met steun aan criminele regimes. Als Nederland en de EU eindelijk hun taken op gebied van het internationaal recht en de mensenrechten serieus nemen en actie ondernemen tegen Israëls wandaden dan zullen veel Amerikanen zich gesterkt voelen om hun eigen regering in eenzelfde richting te pushen. [..en ben je bereid om na het stopzetten van de militaire steun ook vluchtelingen uit Israël te accepteren in Nederland?] Ik denk dat er minder vluchtelingen zullen zijn als Israël gedwongen wordt het internationaal recht en mensenrechten te respecteren. Mochten de kolonisten daar moeite mee hebben dan mogen ze wat mij betreft teruggaan naar waar ze vandaan komen. Degenen die uit Nederland komen mogen zeker terugkomen. Beter dan dat ze gebied van Palestijnen inpikken. En mochten kolonisten die bv uit Rusland komen liever naar Nederland gaan dan heb ik daar persoonlijk ook geen probleem mee. Maar ik vind het eerlijk gezegd een non-issue.

De aanvallen van Hamas ligitimeren het repressieve Israelische beleid, het repressieve Israelische regime legitimeert de aanslagen van Hamas. Beetje lastig om over 'gelijkwaardigheid' te spreken met de aan beide zijden decennia lang gecultiveerde wederzijdse haat.

@Mark Huysman: bedoel je dat je het vluchtelingvraagstuk een 'non-issue' vindt of de militaire uitkomst als je de militaire en economische steun aan Israël stopzet?

@Jansen Er zijn op dit moment miljoenen Palestijnse vluchtelingen die niet naar hun land terug mogen keren van Israël. Ondanks dat diverse VN-resoluties hun recht op terugkeer bevestigd hebben. Waarom jij dan over denkbeeldige Israëlische vluchtelingen begint is me een raadsel. Nogal maf.

Beste Mokker, om het causaal verband tussen het Israëlische en Hamas te begrijpen: wanneer startte buiten de Nakba om de bezetting en wanneer is Hamas ontstaan?

@Mark Huysman: ik zie dat je telkens alleen maar hamert op al het onrecht dat Israël doet maar als ik maar 1% vraag of Nederland wat verantwoordelijkheid kan nemen als het jouw gewenste beleid gaat uitvoeren ga je mensen voor gek uitmaken. Of ben je echt uit de politieke hoek waar ze denken dat Arabieren en Joden gezellig samen aan een kampvuur gaan zitten zolang je de militaire en economische steun aan Israël maar opheft?

@Jansen Als er eindelijk sancties komen dan wordt Israël gedwongen om het internationaal recht te implementeren en mensenrechten toe te kennen aan de Palestijnen. Dat betekent a) twee staten of b) 1 democratische staat met gelijke rechten. Daarmee vervalt de reden van verzet van de Palestijnen en ontstaat een basis voor vreedzaam samenleven. Zolang een volk onderdrukt wordt zal er geen vrede zijn. Of er dan vervolgens nieuwe problemen ontstaan weten we natuurlijk niet (net zo goed als dat we niet wisten hoe de situatie na de Duitse bezetting in Nederland precies zou zijn) maar het is onzin om daar je steun aan het internationaal recht en implementatie van mensenrechten van af te laten hangen. Alle mensen hebben recht op gelijke behandeling en volkeren hebben recht op soevereiniteit en het is volkomen belachelijk om de Palestijnen daarvan uit te zonderen. Vraag aan jou: vind je dat Palestijnen dezelfde rechten moeten hebben als Israëliërs of vind je dat ze als een minder soort mensen door het leven moeten gaan en eeuwig onder militaire bezetting, kolonisatie en apartheid moeten leven?

@Mark Huysman: we hebben het niet over een prachtige twee staten oplossing maar over de volgende stap nu Israël niet naar de onpartijdige VN luistert. En dat was onder meer het stopzetten van militaire steun (ik zag trouwens in je laatste reacties dat je dat terugschroefde naar sancties, was dat bewust?). We hoeven niet te wentelen in onwetendheid wat er daarna gaat gebeuren. Oorlog. En los van al je geruststellingen wilde ik weten of jij of Nederland daar ook verantwoordelijkheid willen nemen? Dus je kan reageren met een wedervraag, maar jij hebt mijn vraag totaal niet beantwoord.

@Jansen7 U bent moeilijk te volgen. Sancties tegen Israël (militair en/of economisch) zijn bedoeld om het te dwingen zijn misdaden (bezetting, kolonisering, apartheid, behandeling van vluchtelingen) te staken. Daar is niets bijzonders aan, zulke sancties zijn tegen veel staten van kracht, en ook tegen bijv. Hamas en de PFLP. Israël wordt er echter al tientallen jaren van uitgezonderd en zelfs militair en economisch door de VS en EU verwend. Het mag zelfs bindende resoluties van de Veiligheidsraad aan de laars lappen. Met sancties wordt Israël in feite gedwongen vrede te sluiten, wat het nu weigert. De twee formules daarvoor zijn bekend: twee staten of één. Uiteraard worden de sancties opgeheven als hun doel bereikt is. Dit is volgens mij wat Mark Huysman betoogt en er is geen woord Chinees bij. Maar volgens u leiden sancties tot oorlog. Leg eens uit: oorlog tussen wie, en waarom? Gaat Israël ten aanval? Laten de VS, de EU en de V-raad dat gebeuren?

@Lopez: moeilijk te volgen of moeilijk te antwoorden. Alleen als je negeert dat Israël al meerder keren in oorlog is geweest met zijn buurlanden. Bij een militaire boycot zal Israël verzwakken en in het verleden heeft dat de buurlanden moed gegeven om tot de aanval over te gaan. De tweestaten oplossing is voor een westers ideaal en niet perse een Arabisch ideaal. Mijn vraag aan Mark Huysman en aan u is niet om de toekomst te voorspellen maar wel om te kijken of u en de politieke partijen in NL in kwestie verantwoordelijkheid willen nemen voor het hele gebeuren. Of is de strategie om als EU Israël te boycotten maar tegelijk te hopen dat de VS Israël als politieagent in de regio wel blijft helpen?

Benieuwd naar de samenstelling van de commissie. Eerder zagen we al commissies over vrouwenrechten met Iran en Saudi-Arabië. En structurele veroordelingen van Israël terwijl mensenrechten kwesties in Landen als N-Korea, China en noem maar dan weer niet veroordeeld worden. Hoop voor de geloofwaardigheid van de VN als dat daar dit maal wat balans in zit.

VN is sowieso een corrupte en logge k*t organisatie.

[Benieuwd naar de samenstelling van de commissie.] Als het je echt interesseert kun je het natuurlijk ook opzoeken. De onderzoekscommissie bestaat uit drie leden. Voorzitter is de voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay uit Zuid-Afrika. En verder maken Miloon Kothari uit India en Chris Sidoti uit Australië deel uit van de commissie. Op deze pagina vind je informatie over hen: https://www.ohchr.org/en/news/2021/07/president-human-rights-council-appoints-members-commission-inquiry-occupied Is dat gebalanceerd genoeg of had je liever gehad dat er iemand van de Israëlische regering inzat?

@Schenkerdesvaderlands: vergeet niet dat het westerse België per ongeluk voor de benoeming van Saoedi Arabië als voorzitter van de vrouwenrechtencommissie stemde. België claimde later dat het een vergissing tijdens de stemming was. Kwade tongen beweerden dat België een oliestaat te vriend probeerde te houden.

@Mark Huysman - Het is mooi als het gebalanceerd is. Vanzelfsprekend is het echter niet gezien het aantal veroordelingen in verhouding tot andere landen. En als het bij andere landen (met vaak veel grotere misstanden) geen probleem is, waarom dan bij Israël wel? Waarom mag dat niet gezegd worden?

[Vanzelfsprekend is het echter niet gezien het aantal veroordelingen in verhouding tot andere landen.] Het grote verschil is dat er met de veroordelingen van Israël nooit iets gedaan wordt. Het zijn papieren veroordelingen zonder consequenties. De VS, de EU en ook Nederland blijven de apartheidsstaat steunen. Vergelijk dat eens met de sancties die op een land als Iran losgelaten zijn. Om nog maar te zwijgen van Rusland. [Waarom mag dat niet gezegd worden?] Je zegt het toch? Het hypocriete schuilt echter niet in het aantal veroordelingen van Israël maar in het feit dat het land in tegenstelling tot de meeste andere schurkenstaten zich daar niks van aan hoeft te trekken omdat niemand het land werkelijk ter verantwoording roept.

@Schenker [Benieuwd naar de samenstelling van de commissie. Eerder zagen we al commissies over vrouwenrechten met Iran en Saudi-Arabië.] Los van de tip van Mark Huysman om gewoon even op te zoeken wie er in de commissie zitten een vraag: kijkt u altijd zo kritisch naar de samenstelling van VN-commissies, waarvan er honderden zijn? En komt u dan ook met irrelevante verwijzingen naar ‘commissies over vrouwenrechten met Iran en Saudi-Arabië’? Of reserveert u dat voor rapporteurs over misdaden van Israël? Bij de oprichting van de Mensenrechtenraad is diepgaand gediscussieerd over toelating van landen als Iran en Saudi. Met recht en reden is besloten ze toe te laten. Dat kunt u leuk vinden of niet, maar om dat besluit jaren na dato aan te grijpen om twijfel te zaaien over de samenstelling van een commissie waarin zij zelf niet eens zijn vertegenwoordigd is ontstellend goedkoop. [En structurele veroordelingen van Israël terwijl mensenrechten kwesties in Landen als N-Korea, China en noem maar dan weer niet veroordeeld worden.] U kakelt de doffe propaganda uit de trollenfabriek in Tel Aviv na. Tegen Noord-Korea en China zijn internationale sancties van kracht, net als tegen Rusland, Iran, Turkije en een hele rits andere landen. Israël wordt inderdaad uitgezonderd: van sancties. En u en anderen maar jammeren dat het andersom is, dat die andere landen juist uit de wind worden gehouden en de VN de toorn onevenredig richt op Calime… pardon, Israël. Propaganda on steroids.

De reden dat Israel niet reageert is omdat Pillay (de voorzitter van deze grap) een notoire Israel-hater is en de uitkomst dus al vast stond.

@ Hums [De reden dat Israel niet reageert is omdat Pillay (de voorzitter van deze grap) een notoire Israel-hater is en de uitkomst dus al vast stond.] Wat vindt u zelf van het rapport?

Beste Y-Line/Y-Israël, kunt u uw bewering over de VN met iets meer feiten onderbouwen?

“ VN-rapport nummer zoveel” “het zoveelste onderzoeksrapport van de Verenigde Naties.” Zie hier de sturing vanuit het Midden-Oosten en Afrika, vaak met ondersteuning van China Rusland of Cuba. Door onderlinge afspraken laten ze elkaar met rust. Voorbeelden zijn Dafur en Congo. Elk vele malen bloediger en gruwelijker dan de misstanden op de Gaza. Toch veroordeelde de mensenrechtenraad Israël vaker dan alle andere 191 lidstaten samen….

@Superbowl: "Toch veroordeelde de mensenrechtenraad Israël vaker dan alle andere 191 lidstaten samen…." Maar het gaat erom dat die veroordelingen terecht waren, en dat zijn ze! Jij probeert apartheid goed te praten met whataboutisme.

@JaapBo: het gaat om whataboutisme in de zin of je deze VN-analyse nummer zoveel vertrouwt met al haar subjectiviteit en gevoeligheid voor oliebelangen en de invloed van staten als Rusland: "Discriminerende bezetter Israël hoofdschuldige aan spanningen in de regio". Ik denk verder dat voor veel Moslims de staat Israël an sich al de hoofdoorzaak is van alle spanningen in de regio.

@jansen7: De apartheidsrapporten van Amnesty, HRW, B'Tselem, Al Haq etc. geven de VN gelijk. Er is geen reden om aan de VN-analyse te twijfelen. In tegendeel. Wat bedoel je met "de staat Israël an sich"? Deze staat zou niet bestaan zonder kolonisatie en massale etnische zuivering. Dat veroorzaakt de spanningen, en dat heeft niets te maken met islam.

@JaapBo: dus het probleem is dat de staat Israël er is of niet, u geeft niet helder het onderscheid tussen 1948 en 1967 weer.

@Jansen: het probleem is kolonisatie, etnische zuivering en apartheid. Zonder de eerste twee zou Israël niet bestaan, en de derde beschrijft wat het nu is. Maar het bestaan van Israël is niet het probleem, als het maar Joden en Palestijnen gelijkwaardigheid geeft.

@JaapBo: dan zullen de Arabische landen en Islamitische organisaties Israël dus snel/meteen gaan erkennen mits ze de apartheid maar afschaffen. Of mogen u en ik niet namens hun praten?

In anders nieuws: water is nat.

Iran zegt al jaren dat Europa zijn Jodenprobleem (Iraanse kijk) op het Midden Oosten heeft afgewenteld. Iran zegt dat het Midden Oosten niet schuldig is aan de Holocaust maar Europa wel.

lass="scrollToTop">Top