Cuba gaat het coronavirus op eigen houtje te lijf - DeWereldMorgen.be

2021-11-03 06:02:30 By : Mr. Lewis Yang

U gaat samen kennis te nemen en akkoord te gaan met het privacybeleid die van toepassing is op deze website.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u akkoord met

Cuba is een van de vele arme landen die door de westerse wereld worden gediscrimineerd door het systeem te verplaatsen van covid19-vaccins. Cuba leidt daarenboven een economische blokkade door de grootste economische macht ter wereld. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature sprak met vaccinontwerper Vicente Vérez Bencomo over de Cubaanse ontworpen om in deze omstandigheden een eigen corronavaccin te ontwikkelen en meteen een record te breken. 

Zoals gepland, zou Cuba een eigen vaccin tegen COVID-19 kunnen ontwikkelen.

Voor Vicente Vérez Bencomo, algemeen directeur van het door de overheid beheerde Instituto Finlay de Vacunas (Finlay-instituut voor Vaccins) [1] in Havana, is die kans groot. Een van de vaccins die in dit instituut werd ontwikkeld en met de versies het vers geavanceerd zijn, is Soberana ('soberana' betekent 'soeverein'). Het kandidaat-vaccin is in maart 2021 zijn derde testfase ingegaan. Het is een van de twee vaccins van eigen bodem — het andere heet Abdala — dat al zover staat.

En geen moment te vroeg. Hoewel Cuba in 2020 11 miljoen inwoners telt maar weinig besmettingen telde, begon COVID-19 aan een opmars zodra de grenzen weer opengingen voor het toerisme. De besmettingen piekten op 24 april met 5.800 positieve gevallen.

Cuba is een van de laatste communistische landen ter wereld en gaat al tientallen jaren gebukt onder een Amerikaans handelsembargo dat de toegang tot essentiële benodigdheden afsnijdt. Volgens dokter Vérez Bencomo heeft het Cubaanse volk net ontstaan ​​sterke hang naar onafhankelijkheid en wil het eigen vaccin ontwikkelen in plaats van aan te sluiten bij het internationaal COVAX-initiatief dat alle landen eerlijke toegang tot vaccins geven.

Soberana 02 heeft een onafhankelijk trekje gebruikt het anders werkt dan andere vaccins. Het is een “geconjugeerd” vaccin dat een zwakker anti-genlok met een sterkere, wat een krachtigere reactie uit. [2] van het coronavirus met een gedeactiveerde vorm van het tetanustoxine, een krachtig anti-gen dat de productie van afweercellen en kan stimuleren.[3]

Nature sprak met dokter over Soberana 02, de Cubaanse beslissing om het eigen houtje te wagen en de kennis om wetenschap te beginnen wanneer de economie van je land aan een medeogenloze ketting hangt.

Wanneer stapte het Finlay-instituut in de race naar een vaccin tegen COVID-19?

Rond mei 2020 deed onze voorzitter Miguel Díaz-Canel een oproep: als iemand een vaccin kan ontwikkelen, doe maar. Dat was heel belangrijk voor ons want wij zagen het zo gebeuren: als het vaccin beschikbaar zou zijn, zou het lang duren voor die ook landen als het komende komen.

Natuurlijk moeten we daarom andere projecten op de lange baan schuiven. We hebben klinische tests met een pneumokokkenvaccin stilgelegd en ook het onderzoek naar een zeer vernieuwend vaccin tegen kinkhoest opgeschort. Door in de race naar een COVID-19-vaccin te stappen, was er geen tijd meer voor iets anders.

Hoeveel verschillende vaccins testen het Finlay-instituut nu?

De Soberana-reeks telt drie mogelijke vaccins. Soberana 02 zit in zijn derde fase met 44.000 proefpersonen, waarvan een aantal een placebo krijgen. Omdat het dringend is, doen we ook nog een test met 75.000 proefpersonen zonder placebo. Aangezien niet iedereen op hetzelfde moment gevaccineerd wordt, zullen mensen die nog even op hun prikje moeten wachten, dienen als controlegroep.

Dokter Vicente Verez Bencomo. Foto: Instituto Finlay de Vacuñas

Ethisch gezien is het te laat om een ​​placebostudie te starten, voor nieuwe besmettingen te snel. Soberana 01 is een niet-geconversie van de buitenkant van de meningokokkenbacterie, wat een krachtiger immuunreactie moet uitlokken. We werken nu een protocol uit om Soberana 01 te vergelijken met Soberana 02 in plaats van een placebo te gebruiken. We wachten op de goedkeuring van de nationale regelgevende instanties om testfase II te kunnen starten.

Ook Soberana Plus wordt nu getest. hebben we een beroep op 450 patiënten gedaan herstelden van besmet waren maar geen tests uitgevoerd. Soberana Plus is een boostervaccin dat fragmenten van het peplomeer bevat. Het dient om de eerste immuniteit die besmette patiënten hebben een nieuw duwtje in het rug te geven.

Hoever is de ontwikkeling van Soberana 02 nu gevorderd?

Tijdens de vorige testfases lokten twee prikjes met Soberana 02 een positieve reactie uit bij 80 procent van de proefpersonen. Na toediening van een derde boosterdosis steeg dit tot 100 procent. Alle proefpersonen compleet aan die het virus binnen te dringen in de lichaamscellen.

Zijn mensen dan beschermd tegen de dood? Zeker. En tegen zware aanval? De effectiviteitstest (fase III) moet dat nog uitwijzen, maar wij verwachten ook daar een positieve uitkomst. Hopelijk kunnen we tegen juni de resultaten publiceren.

Zelfs over de naam van het vaccin: Soberana betekent letterlijk "onafhankelijk".

Onze president zei op een vergadering dat we soeverein zijn over onze vaccins verplicht.

Na de aankondiging van de eerste test met Soberana waren de mensen zo enthousiast over de naam dat we niet kunnen veranderen. Iedereen in Cuba, we noemen het vaccin wel Soberana. En de mensen hebben vertrouwen in ons; bij de klinische proeven dienen zich altijd drie maal meer proefpersonen aan dan nodig.

Cuba gaat al zijn burgers inenten met de eigen vaccins. hebben om te voorzien?

We bevatten de productie zodat we van de testfases de goedkeuring krijgen voor dringend gebruik. Hopelijk zijn er veel besmettingen, vooral in Havana.

Omdat het zo dringend is, herorganiseren we onze productiecapaciteit. Normaal gezien zullen we zo'n tien miljoen doses per maand kunnen produceren.

Er is veel vraag naar vaccins nu, veel meer dan we kunnen leveren. We willen vooral mooie contracten verstrekken

Waarom heeft Cuba beslist zijn eigen weg te gaan in de plaats van te treden tot COVAX?

Dat is geen eenvoudige vraag. Ik heb groot respect voor de internationale, maar dat is maar één kant van de zaak. Of ik erin geloof is iets helemaal anders.

Om onze bevolking in te enten wilden we enkel steunen op wat we zelf kunnen, wij willen niet afhankelijk zijn van de beslissingen van anderen. En we hebben gelijk gekregen. Kijk wat er gebeurt: overal worden voorraden vaccins gehamsterd door de rijke landen.

Waar heeft Cuba de middelen om zelf een vaccin te ontwikkelen gevonden?

Wij zijn een arm land, maar ik kan de productie van geneesmiddelen van voedsel — die schaars zijn op dit ogenblik — hebben afgeleid naar de productie van een vaccin.

Alle instellingen die meewerken, hebben grote uitgewerkt. Alles wat ze hadden uitgetrokken voor andere projecten, hebben ze in deze projecten ontwikkeld. En daarbij gaan. Onze mensen zijn het gewoon om veel te doen met weinig.

Hoe heeft het VS-embargo de ontwikkeling van deze vaccins beïnvloed?

Op verschillende manieren. Er is een Amerikaanse blokkade en dat bedoel ik niet eufemistisch. Die blokkade is zeer goed.

Toen Donald Trump aan het VS-roer ontstond, ontstonden er dingen met we al zestig jaar doen, bang en ontwikkeld: "Sorry, we kunnen niet meer met samenwerken samenwerken, gaan anders handelen we onze met Noord-Amerika verliezen."

Het is heel moeilijk. Maar wij, Cubanen, laten ons niet doen. Wij zijn het immers gewoon om te vechten en te winnen tegen alle verwachtingen in.

Het artikel Kan Cuba COVIDte met zijn zelfgekweek vaccins? Verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature op 29 april 2021 en werd verzonden door Marina Mommerency.

[1] Carlos Juan Finlay (1833-1915) was een Spaans-Cubaanse epidemioloog die verrichtte werk verricht in de strijd tegen koorts, een behandeling meerdere landen nog steeds een is voor de toelating tot het territorium. Het vaccin werkt effectief tien jaar. Zonder behandeling is de ziekte in 50 procent van de gevallen (nvdr).

[2] Peplomeren van spike-proteïnen spelen een belangrijke rol in het infectieproces. Ze hechten het virus aan cellen van de gastheer (nvdr).

[3] Valdes-Balbin, Y. et al. Voordruk bij bioRxiv (2021).

Meer dan 50.000 mensen op nieuwe klimaatmars

Patrick Deboosere: “Rood het klimaat, ga sneller op pensioen!”

Reportage 'Waarom werk niet werkt'

Videoreportage: Vrouwenstaking in Barcelona ¡Visca la Lluita Feminista!

DeWereldMorgen bestaat 10 jaar en blikt terug op 10 jaar protestbewegingen!