MVRDV's depot boijmans van beuningen gaat zaterdag open

2021-11-03 06:08:39 By : Ms. Nancy Lee

bijna 10 jaar geleden won MVRDV in 2013 voor het eerst de prijsvraag voor het ontwerp van het rotterdamse depot boijmans van beuningen, 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot opent zaterdag 6 november 2021 haar deuren. 

Op zaterdag 10.00 uur kunnen bezoekers een afname tussen de 151.000 kunstwerken die over liggen in vijf verschillende klimaat bos en restaurant op het dak. ter gelegenheid van de voltooiing van het met spiegels beklede gebouw zal koning willem-alexander van nederland op vrijdag 5 november de openingsceremonie bevorderen.

afbeelding © ossip van duivenbode (ook hoofdafbeelding)

ontworpen met een minimale footprint en 'zo lang mogelijk te zijn', wordt een ronde, komvormige vorm die naar boven buigt met een overhang van 10 meter. de gevel is bedekt met 1.664 spiegelglaspanelen om het gebouw in zijn omgeving te laten verdwijnen. de grote toegangsdeuren gaan over in de gevel en worden pas tijdens openingstijden zichtbaar.

binnen vinden bezoekers een groot atrium met kriskras doorlopende trappen. het kunstwerk wordt opgeslagen op basis van grootte en klimaatvereisten, niet op kunsthistorische perioden, wat betekent dat bezoekers de nevenschikking van oude en hedendaagse stukken kunnen ervaren. naast de kunstdepots staan ​​​​op het programma ook restauratieateliers, horeca en film- en presentatieruimtes over de zeven verdiepingen.

afbeelding © ossip van duivenbode

ramen vanuit het atrium tot in de bergen wekken de indruk van een panopticum, met van alle kanten zicht op de kunst. dertien grote vitrines zorgen ervoor dat bezoekers al bij binnenkomst in aanraking komen met een collage van collectiestukken. voor het interieur werd nauw samen met een aantal kunstenaars: john körmeling ontwierp de entree en marieke van diemen ontwierp de vitrines. buiten ontwierp pipilotti rist een lichtinstallatie die het depot 's nachts tot leven brengt.

het 35 meter bos op het dak bestaat uit 75 berken, grassen en 20 dennen om water te houden, de biodiversiteit te verhogen en hittestress in de stad te verminderen. de bomen voor dit project werden drie jaar lang in een kwekerij klaargemaakt voor hun nieuwe thuis. hun wortels zijn met elkaar verbonden en omdat het windscherm en het kruisvormige restaurant op het dak de berken beschermen tegen harde wind, zullen ze stormachtig weer kunnen weerstaan, zelfs op een hoogte van 35 meter.

afbeelding © ossip van duivenbode

'Ik vind het geweldig om te zien hoe rotterdammers het depot al voor de opening omarmd hebben', zegt MVRDV-oprichter winy maas. 'het depot is een gebouw waar veel mensen blij van worden; skaters hebben hun eigen mogelijkheden buiten dat hopelijk blijft voorbijgangers proberen te denken te kunnen staan ​​om een ​​goede selfie te maken. als architect hoop ik dat bezoekers snel zullen genieten van het interieur, het bos op het dak en de ervaring van direct contact met de kunst zonder tussenkomst van een curator. onze ambitie was om het museumpark een nieuwe dimensie te geven en verschillende doelgroepen, van scholieren tot feyenoordfans, op een vernieuwende manier in contact te brengen met de collectie boijmans. we hopen een nieuw kunstwerk te hebben toegevoegd aan de toch al rijke architectuurcollectie van rotterdam.'

afbeelding © iris van den broeke

'een goed huis is van levensbelang. als je er geen hebt, speel je al in de tweede divisie. met het depot krijgt de collectiede collectie eindelijk een eigen architectuur, zeggen sjarel ex en ina klaassen, de directeur van museum boijmans van beuningen. 'alleen dan zie je hoe de werking van de kunstopslag het museum gerealiseerd. met het depot geeft het museum zijn collectie, die grotendeels eigendom is van de gemeente maar ook grotendeels van particulieren, een blijvende toekomst. bezoekers kunnen nu met eigen ogen zien met welke liefde, zorg en aandacht voor detail elk ontwerp wordt bewaard voor toekomstige generaties. het museum, het publiek en de rotterdammers gaan veel plezier beleven aan het depot.'

afbeelding © iris van den broeke

'het nu al iconische depot boijmans van beuningen is een prachtige aanwinst voor rotterdam', zegt kasmi, Rotterdams wethouder onderwijs, cultuur en toerisme. 'de veelzijdigheid van het gebouw spreekt mij aan: het is zowel een plek om te dwalen veel mooie kunst, als een plek om te genieten van bijzondere architectuur, of je nu buiten of binnen gebogen. voeg daar restaurant renilde aan toe, een heerlijke plek om te genieten van een culinair hoogtepunt met een spectaculair uitzicht over onze stad. ten slotte is het een plek waar toekomstige makers en restauratoren – de kinderen en studenten van nu – gefascineerd kunnen raken door het creëren, behouden en restaureren van kunst. we hebben een nieuwe publiekstrekker. dat maakt me een trotse rotterdammer!'

zie hier de berichtengeving van designboom over depot boijmans van beuningen. 

afbeelding © iris van den broeke

afbeelding © iris van den broeke

afbeelding © ossip van duivenbode

afbeelding © ossip van duivenbode

afbeelding © ossip van duivenbode

naam: depot boijmans van beuningen 

opdrachtgever: museum boijmans van beuningen, stichting de verre bergen, gemeente rotterdam

omvang en programma: 15.000 m² – persoonlijke opname voor kunst en design, restaurant, openbare ruimte

hoofdverantwoordelijke: winy maas

projectteam: sanne van der burgh, arjen ketting, fedor bron, gerard heerink, elien deceuninck, jason slabbynck, rico van de gevel, marjolein marijnissen, remco de haan

wedstrijdteam: sanne van der burgh, marta pozo, gerard heerink, elien deceuninck, saimon gomez idiakez, jose ignacio velasco martin, jason slabbynck, mariya gyaurova, lukasz brzozowski

strategie & ontwikkeling: jan knikker, irene start visualisatie: antonio luca coco, matteo artico, carlo cattó copyright: MVRDV 2021 – (winy maas, jacob van rijs, nathalie de vries, frans de witte, fokke moerel, wenchian shi, jan knikker)

partners: aannemer: BAM bouw en techniek

kostprijs engineering: BBN installaties: RHDHV geveladviseurs: ABT bouwfysica: peutz landschapsarchitect: MTD landschap architecten restaurantontwerper: beton kunst samenwerkingen: john körmeling (lobby), marieke van diemen (atrium), pipilotti rist (lichtshow buiten) foto's: © ossip van duivenbode, © aad hoogendoorn, © iris van den broeke

iets toe te voegen? deel uw mening in onze opmerkingen hieronder. alle opmerkingen worden beoordeeld met het oog op moderatie voordat ze worden gepubliceerd.

een diverse digitale database die als een waardevolle gids bij het verkrijgen van inzicht en informatie over een product rechtstreeks van de fabrikant, en dient als een rijk referentiepunt bij het ontwikkelen van een project van schema.