Besparen door een goedkoper alternatief te kiezen? Dit zijn je opties - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2022-09-23 20:31:34 By : Ms. joy zhang

Wat zijn goedkopere alternatieven voor de boodschappen, uitjes, winkelen en hobby's? We vroegen bijna 20.000 mensen naar hun uitgavenpatroon nu nagenoeg alles duurder is geworden. Vooral voor de boodschappen, die immers lastig helemaal geschrapt kunnen worden, zijn veel mensen (54 procent, dus meer dan de helft van de ondervraagden) op zoek gegaan naar manieren om er minder geld aan kwijt te zijn. Moet of wil jij ook besparen? Dan kun je je voordeel doen met de manieren waarop anderen dit aanpakken.

Uit het onderzoek van het Radar Testpanel onder bijna 20.000 mensen blijkt dat de inflatie er flink inhakt. 12 procent zegt nu al in de financiële problemen te zitten. Hun verhalen zijn soms schrijnend. Nog eens de helft van de ondervraagden verwacht in de problemen te komen als het zo doorgaat - wat het inmiddels al een tijdje doet. Zelfs degenen die niet vrezen, zeggen wel hun uitgavenpatroon aan te passen.

We vragen de respondenten niet alleen naar waar ze laten vanwege de stijgende prijzen, maar ook welke goedkopere alternatieven zij gebruiken. Hieronder geven we per voorgelegde kostenpost een selectie van de goedkopere alternatieven die mensen kiezen.

Benieuwd hoeveel die prijzen eigenlijk gestegen zijn? We vroegen de deelnemers aan het inflatie-onderzoek ernaar, lees:

Drankje gemiddeld 60 cent duurder dan voor corona

Goedkope (nieuwe) kleding heeft vaak ook een prijs. Bekijk de video waarin Vanessa uitzoekt wat er waar is van de noodkreten van fabrieksarbeiders in de labels van kledingketen SHEIN, waarover berichten rondgaan.

'Zelf verkopen via Vinted. Zelfs hetgeen waarvan ik zelf zou zeggen; geef er geen stuiver voor, krijg ik toch nog verkocht, gek genoeg... Met het geld wat ik daar verdien ben ik een spaarpot begonnen waarvan ik in de toekomst (wanneer ik genoeg gespaard heb) alleen nog maar duurzamere kledingstukken wil gaan kopen. Geen fast fashion. Echt investeren.'

'Wij maken een combi van tanken in het buitenland, met boodschappen doen die daar goedkoper zijn. Dan op een terras wat drinken en een hapje eten. Dat is een uitje voor ons.'

Ook de auto maakt plaat voor goedkopere alternatieven. Het goedkoopste alternatief is natuurlijk de auto laten staan. Van de bijna 90 procent van de respondenten die weleens autorijden, zegt 60 procent minder vaak de auto te pakken vanwege de hoge prijzen aan de pomp (of de hoge energieprijzen voor wie elektrisch rijdt).

Verder hebben de hoge brandstofprijzen enkele honderden respondenten (2%) aangezet tot carpoolen, en voor 1 procent gaf het de doorslag voor de aanschaf van een elektrische auto.

Wie de auto niet kan of wil laten staan, kan toch ook brandstof besparen, en wel door de rijstijl aan te passen. Niet te hard rijden, rustig optrekken en je auto uit laten rollen in plaats van gas blijven geven tot je moet remmen... Er zijn manieren om minder brandstof te verbruiken op eenzelfde aantal kilometers. Lees:

Besparen terwijl je rijdt: 50 tips

De vragenlijst over prijsstijgingen is tussen 19 juli en 29 augustus 2022 ingevuld door 19.418 mensen. Zij zijn grotendeels lid van het Radar Testpanel, een groep van ruim 75.000 mensen verspreid over het land die wij regelmatig om hun mening en ervaring vragen. Wil je ook meedoen? Doe de intake-vragenlijst.

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Heb je last van ernstige zichtproblemen? Lid worden van een patiëntenvereniging kan helpen om niet in een isolement te belanden.  …

Er bestaan meer dan 4000 verschillende PFAS. De ene PFAS verspreidt zich sneller of is schadelijker dan de andere PFAS.

Steeds meer vrouwen maken de keuze om geen kinderen te krijgen.

Natuurlijk wil je voorkomen dat je nabestaanden straks veel erfbelasting betalen. Maar zorg wel dat er genoeg overblijft voor jezelf.…