Eerste AlleenSamenFestival in Ommoord voor alleenstaande ouderen vervult hartenwens - Al het nieuws uit Rotterdam

2022-09-16 20:39:49 By : Mr. Wenliang Shao

Rotterdam - Elly van der Rijst is 34 jaar huisarts geweest in Ommoord. Sinds 1 juli is zij met pensioen. Voor haar afscheid, Elly wilde geen receptie en geen cadeaus, kwam praktijkmanager Patricia Ketting met het idee om een festival te organiseren voor alleenstaande 70plussers in Ommoord: het AlleenSamenFestival. Elly vertelt waarom.

“In Ommoord wonen veel ouderen, en naarmate je ouder wordt is de kans nu eenmaal groter dat je alleen komt te staan. Een partner valt weg, en/of familie en vrienden. De contacten worden minder, en ouderen hebben soms moeite stappen te nemen om uit deze situatie te komen. Weten niet waar ze naar toe kunnen en als ze het wel weten vinden ze het lastig dat alleen te doen. Zo kan eenzaamheid groeien, met alle gevolgen van dien. Dat heb ik vele malen gezien.”

“De mensen wisten de praktijk altijd wel te vinden en zo ontstond mijn droom om een koffieclub in de praktijk te beginnen. Omdat de praktijkmedewerkers bekenden zijn zou dit een veilige en laagdrempelige plek zijn om alleen binnen te lopen voor een praatje, kopje koffie, informatie, een activiteit. Helaas was ons pand klein. De zoektocht naar een geschikt pand begon maar heeft ondanks onze inspanningen helaas niets opgeleverd. De droom was over.”

Voor haar afscheid kwam praktijkmanager Patricia Ketting daarom met het idee om een festival te organiseren voor dezelfde doelgroep, alleenstaande 70plussers. Zo geschiedde. Elly: “Alles is betaald door de Huisartsenpraktijk Buitenhof. In mijn afscheidskaart aan mijn patiënten heeft Patricia een brief gedaan waarin ze mijn droom heeft uitgelegd, en dat er als een soort nalatenschap van dit idee een festival zou worden georganiseerd en dat ik een bijdrage aan het festival zeer zou waarderen. Bovendien hebben wij van de gemeente een subsidie gekregen en van het Laurensfonds.”

Er werd contact gezocht met RKC WION, voor de locatie en als medeorganisator van het festival. Deelnemende marktkramen waren Fysio4you, Stichting Vier het Leven, Gro-up, RKC Wion en Wijkteam Ommoord. Sportclinics werden verzorgd door Indoor Bowls Rotterdam en RKC Wion.

Elly: “Er werden120 70 plussers uitgenodigd, vrijwilligers geregeld, een tent gehuurd en aangekleed en 10 september was het zover. Onder een stralend blauwe hemel vulde het WIONterrein zich en de sfeer zat er direct goed in!”

De mensen zongen mee en met de SKVR dansworkshop kende het enthousiasme geen grenzen en gingen zelfs de rollators aan de kant. Ook was er een accordeon optreden. Er was een foodtruck geregeld en WION verzorgde saté, drankjes en een welkomsthapje. Ook was een geweldige barista met haar koffietuktuk. Aan picknicktafels werd geanimeerd gegeten en gedronken en werden nieuwe contacten opgedaan.

“Iedereen happy, de organisatie en de gasten. Festival geslaagd. Op naar de volgende editie!”

Rotterdam - Tijdens een grote actie tegen ondermijning zijn gisteren (donderdag 15 september) in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied tal van criminele activiteiten aan..

Rotterdam - Haar. Het is een bijzonder krachtig materiaal. Groeiend uit onze huid, is haar onderdeel van onszelf. In de tentoonstelling HA!R POWER viert het Wereldmuseum de krach..

Rotterdam - Even voor middernacht werd door agenten een verdachte situatie gezien op de Beerweg op de Maasvlakte. Vermoedelijk was hier sprake van een uithalersactie.

Rotterdam - Op maandag 19 september opent prof. dr. Diederik Gommers de expositie Heart Work Heroes, van de beelden die eerder dit jaar verspreid stonden door het centrum van Rot..

Rotterdam - Arjen van Veelen, schrijver en journalist, keert in 2016 na twintig terug naar Nederland, naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culture..

Rotterdam - Tara Lewis en Ferrie Weeda bespreken elke twee weken de Rotterdamse politiek in hun podcast ROPOPO én in De Havenloods met ROPOPOST.

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers kijken naar hun wijk Overschie. Matthijs maakt een verhaal en Jeroen een gedicht. Deze keer: rijlessen in Overschie.

Rotterdam - Alle kinderen van de katholieke basisschool De Horizon in Prins Alexander (Ommoord) zijn op woensdag 14 september de wijk ingegaan om met prikstokken al het vuil wat..

Rotterdam - Veel consternatie vandaag over de gevel van Tai Wu aan de Mauritsweg. Het beroemde Chinese restaurant meldde op Instagram dat het de gevel van zo’n dertig jaar oud mo..

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.