Deze superjachten van Russische oligarchen werden al in beslag genomen - Business AM

2022-05-27 18:57:50 By : Ms. Alma Ding

Hoofdpagina » Deze superjachten van Russische oligarchen werden al in beslag genomen

Westerse landen nemen steeds meer superjachten in beslag van Russische oligarchen die tot de entourage van Russisch autocraat Vladimir Poetin behoren. Vooral in het Middellandse Zeegebied zijn sinds de invasie van Oekraïne al een hoop rijke Russen hun varend speelgoed tijdelijk kwijtgespeeld.

De inbeslagnames van de superjachten, maar ook van villa’s, appartementen, bankrekeningen en privéjets, hebben als doel om de oligarchen tegen Poetin op te zetten. Hij orkestreerde de invasie van Oekraïne, waardoor het Westen sancties moest nemen. De rijken kunnen hun bezittingen dus enkel terugkrijgen als Poetin besluit zijn troepen terug te trekken.

De invasie van Oekraïne was nog geen week aan de gang, of de eerste superjachten werden al aan de ketting gelegd. Onderaan vindt u het overzicht ook in een kaart:

Met de inbeslagname van de twee superjachten, met een respectievelijke waarde van 735 en 120 miljoen dollar, werd de tendens ingezet. Nog diezelfde week werden in Italië twee schepen door de douaneautoriteiten geconfisqueerd.

De Lena, het jacht van Gennady Timchenko, wiens bedrijf Guvnor de oliehandel in Rusland organiseerde, werd op 4 maart in San Remo aan de ketting gelegd. In de haven van Imperia, twee stadjes verderop, werd een dag later de Lady M van staal- en mijnboer Aleksej Mordasjov dan weer door de Italiaanse douane in beslag genomen. Mordasjov is op het moment van schrijven de op één na rijkste Rus (enkel gasmagnaat Leonid Mikhelson is rijker), en verdiende zijn fortuin als oprichter van mijnbouwbedrijf Severstal en de bank Rossiya Bank.

De week nadien konden Europese douanediensten echter de meeste schepen confisqueren:

Na twee weken jacht staat de teller al op negen superjachten die werden geconfisqueerd. Hierna ging de storm wat liggen, wat niet wil zeggen dat Russische jachteigenaars plots op hun lauweren konden rusten. In de laatste dagen van maart nam de Gibraltarese douane de Axioma in beslag, het jacht van pijpleidingen-bons Dmitri Pumpyansky. Enkele dagen later werd in Londen de Phi aan de ketting gelegd, maar wie de eigenaar is, is voorlopig nog niet bekend.

Ook in april gaat de raid op de drijvende speeltjes van oligarchen voort. Enkele dagen geleden, op 5 maart, legde de Guardia Civil van Palma de Mallorca, samen met Amerikaanse FBI-agenten, beslag op het schip van Viktor Vekselberg, de Tango. Vekselberg is eigenaar en voorzitter van Renova Group, een conglomeraat met 134.000 werknemers dat zich bezighoudt met olie, gas, aluminium, telecommunicatie en andere sectoren.

In Nederland is de overheid eveneens ijverig op zoek naar jachten om te sanctioneren. De minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) verklaarde aan de Tweede Kamer (de Nederlandse Kamer van Volksvertegenwoordigers) dat maar liefst veertien jachten werden geconfisqueerd. Het gaat om twee jachten die in onderhoud zijn bij Nederlandse scheepswerven, en twaalf andere (vooral kleinere) jachten die nog in aanbouw zijn. Wereldwijd staan de Nederlandse scheepsbouwers, waaronder Royal Huisman en Oceanco, beroemd om hun deskundigheid in het bouwen van jachten.

Klik of tik op de verschillende icoontjes om meer te weten te komen over de in beslag genomen jachten. Klik bij elk kader op het kruisje rechtsboven om terug naar de kaart te gaan.