Waarom heeft de Markt van Gouda de vorm van een kaaspunt? - indebuurt Gouda

2022-08-12 21:00:27 By : Ms. River He

Is het jou ook wel eens opgevallen dat het hart van onze stad, de Goudse Markt de vorm van een kaaspunt heeft? Met als middelpunt het sprookjesachtige stadhuis? Wij vroegen ons af of dit toeval is en zochten het voor je uit.

De vorm van De Markt is niet echt een driehoek te noemen doordat de noord/-oostzijde – waar de Kaaswaag staat – niet recht, maar net als bij een kaaspunt in een boogvorm verloopt. In het verleden hadden ze er kennelijk een heel andere associatie bij, want toen werd deze zijde de Regenboog genoemd.

Tekst gaat verder onder de foto.

De westkant (waar de AH zit) heette vroeger de Koestraat, omdat hier een koeienmarkt werd gehouden. En de zuidoostelijke zijde werd de Botermarkt genoemd. Deze namen zijn ergens in de 14e eeuw bedacht en werden tot aan de 20ste eeuw nog steeds gebruikt. Overigens heette de Markt in die tijd ‘Groote Markt’. Tegenwoordig noemen wij het gewoon de Markt, want groot is hij natuurlijk toch wel. Maar nu hebben we nog geen antwoord gevonden op onze vraag: waar komt de punt in zijn geheel vandaan?

Wij Nederlanders wilden van water land maken. Dit klinkt als toveren, zeker in die tijden, maar zo konden wij bijvoorbeeld wel graan verbouwen. Als je nu een sloot maakt in het natte veen, dan kan het water van het drassige land daarin lopen en via die sloot stroomt het water dan weer de rivier in. Zo gezegd zo gedaan: en het land is droog. Dit proces heet ontginning.

Tussen 1000 en 1050 is de eerste lange strook grond ontgonnen ten noorden van de Hollandsche IJssel. Tegelijkertijd werd ook begonnen met de ontginning van de Goudse binnenstad. De zichtbare slootjes en grachten verraden een ontginningsgebied wat ook wel een kavel wordt genoemd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bij de ontginning van de Goudse binnenstad, tussen de Tiendeweg en de Kleiweg, hielden ze alleen een klein moerassig stukje land over. In 1365 werd het soppige rest stukje grond aangekocht door de heren van der Goude. Hier schreven wij al eens eerder een artikel over. Het doel was om op het marktplein een fabelachtig mooi stadhuis te bouwen. Maar in 1395 kocht het stadsbestuur van Gouda het marktplein over van de heren van der Goude. Vanwege de slechte financiële situatie van de stad werd uiteindelijk pas in 1448 begonnen met de bouw van het Stadhuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

Nu is het toevallig wel zo dat er in meer steden marktpleinen zijn die in de vorm van een driehoek zijn gebouwd. Deze driehoek zou bewust zo zijn gecreëerd om controle te houden over het vee, tijdens de veemarkten. Maar of dit ook in Gouda het geval is geweest, daar hebben wij tijdens onze zoektocht geen kaaspunt van kunnen maken, laat staan dat we ervan hebben gegeten. Dit mysterie is dus nog niet opgelost. Weet jij hier meer over? Neem dan contact met ons op via [email protected] .

Mijn naam is Merel Jansen en ik ben 32 jaar geleden geboren in Gouda. Ik ontferm mij op dit moment als gastredacteur voor indebuurt Gouda over de rubriek ‘Mysteries.’

Ik vind dit heel erg spannend. Het is iedere week een uitdaging om toch een antwoord te vinden op een vraag. Ik vind het erg leuk om op deze manier mensen wat meer bewust te mogen maken van hun omgeving.

Gouda stikt van de mysteries en geheimen. Met zo'n rijk verleden kan dat ook niet anders. Wist je bijvoorbeeld dat...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Gouda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Gouda.

Dít is waarom je een elektrische scooter wilt (en hier koop je die)

Aangeboden door Mozaïek Wonen

Aangeboden door Mozaïek Wonen

Hip, creatief en industrieel; bij deze Goudse verborgen parel drink je koffie en bekijk je kunst

Blijf op de hoogte van alles uit Gouda

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden