Op macht beluste Ottomaanse vrouw wordt verkocht in New York -

2021-11-16 11:09:57 By : Mr. Robert I Wu

Een zeldzaam portret van Hürrem Sultan, de belangrijkste gemalin en wettige echtgenote van de Ottomaanse sultan Suleiman de Grote, is volgens veilinghuis Sotheby's in New York te koop aangeboden voor $ 206.000.

Het schilderij, dat op 23 oktober zal worden verkocht als het middelpunt van een veiling die ook prominente werken van islamitische kunst zal omvatten, werd in de 15e eeuw gemaakt door de Venetiaanse renaissanceschilder Tiziano Vecellio, ook wel bekend als de discipel van Titiaan.

Het schilderij meet 49,5 x 38,5 centimeter en toont Hürrem Sultan in een rode geborduurde jurk, een hoofdtooi gedragen door de vrouwen van de sultan en pareloorbellen.

De overvloedige parade van parels op de hoofdtooi van Hürrem Sultan zou een toespeling zijn op de prominente parels op een fantastische helm die Sultan Suleiman in 1532 van Venetiaanse goudsmeden kocht.

Onder de kunstwerken die op de veiling worden verkocht, bevinden zich twee olieverfschilderijen van Mihrimah Sultan, de dochter van Sultan Suleiman.

Hürrem Sultan, tot nu toe bekend als Roxelana, werd als slaaf weggerukt uit haar huis in wat nu West-Oekraïne is. Ze sloot zich aan bij de harem van een paleis in Istanbul en werd al snel de favoriete echtgenote van sultan Suleiman.

Ze werd de machtigste en invloedrijkste vrouw in de Ottomaanse geschiedenis en een prominente en controversiële figuur in het tijdperk dat bekend staat als het Vrouwensultanaat.

Hürrem Sultan bleef de rest van haar leven aan het hof van de sultan en kreeg zes kinderen met hem, waaronder de toekomstige sultan, Selim II.

Als een van de beroemdste historische figuren in de Ottomaanse geschiedenis, wordt Hürrem Sultan meestal afgeschilderd als een ambitieus en op macht belust personage die de Ottomaanse sultan manipuleerde.

Ze is ook degene met de meeste portretten op haar naam in het Ottomaanse rijk.