Rush op zonnebloemolie: steeds meer supermarkten in Europa beperken aantal flessen per klant - Business AM

2022-05-27 18:57:28 By : Mr. David Wu

Hoofdpagina » Rush op zonnebloemolie: steeds meer supermarkten in Europa beperken aantal flessen per klant

Na verscheidene Spaanse supermarkten gaan nu ook enkele Nederlandse winkelketens over tot beperkingen bij de aankoop van zonnebloemolie. Dat moet lege rekken als gevolg van hamstergedrag voorkomen.

Oekraïne is de grootste exporteur van zonnebloemolie en Oekraïne en Rusland samen zijn goed voor meer dan driekwart van de wereldwijde export. Volgens experten is het dan ook onvermijdelijk dat de oorlog een impact zal hebben op de beschikbaarheid van de olie, al zal dat wellicht vooral op middellange termijn en bij professionele grootverbruikers voelbaar worden.

Toch zijn er ook signalen van acute tekorten. Belgapom, de federatie van Belgische aardappelverwerkers, bevestigde eerder deze week nog dat de producenten van frieten voor een tekort aan zonnebloemolie vreesden, omdat hun voorraden maar voldoende zijn voor enkele weken.

Hoewel de particuliere klanten volgens de supermarktketens niet onmiddellijk voor tekorten hoeven te vrezen, blijken veel consumenten het zekere voor het onzekere te nemen en grote hoeveelheden zonnebloemolie in te slaan. Dat heeft onder meer in sommige Duitse winkels al geleid tot lege rekken. Niet alleen zonnebloemolie, maar ook bloem en deegwaren worden in grote hoeveelheden ingeslagen.

Het hamstergedrag doet denken aan het massaal inslaan van wc-papier in maart 2020, het begin van de coronacrisis. Als bijkomend element speelt deze keer mee dat consumenten ook voor forse prijsstijgingen vrezen.

Almaar meer supermarkten nemen maatregelen. In de regio-Barcelona voerde Carrefour al hoeveelheidsbeperkingen in bij de aankoop van zonnebloemolie. Nu gaan ook de winkelketens Jumbo en Plus in Nederland nog maximaal één fles zonnebloemolie meegeven, meldt vakblad Distrifood. Andere ketens zoals Lidl zouden de klanten oproepen om niet te gaan hamsteren.

Ook in landen als Turkije en Egypte is er grote onrust over de bevoorrading van zonnebloemolie in de nabije toekomst. Eerder waarschuwde de Wereldbank voor wereldwijde sociale onrust door voedseltekorten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.