Overheid liet onderzoeken waarom burgers geen gegevens willen delen - Security.NL

2022-10-14 22:00:04 By : Ms. Alisa Liu

De overheid heeft laten onderzoeken waarom burgers hun gegevens niet digitaal willen delen. Het gaat dan met name om 65-plussers, terwijl jongeren vaak positiever zijn over het datadelen. De grootste rol speelt echter de houding van mensen. "Privacybewustzijn leidt tot meer differentiatie. De ‘sceptici’ zijn vanzelfsprekend minst bereid gegevens digitaal te delen", zo blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.

De overheid verzamelt en gebruikt voor haar taken de persoonlijke gegevens van burgers. Deze data is in allerlei basisregistraties terug te vinden. De overheid wil burgers naar eigen zeggen meer regie geven op deze gegevens. Het gaat dan om inzage in de gegevens zelf, het gebruik ervan, maar ook de mogelijkheid van correctie en het delen van gegevens met derden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet onderzoeksbureau MarketResponse onderzoek onder zo'n vijftienhonderd Nederlanders uitvoeren welke groepen hun gegevens niet digitaal willen delen en waarom. Dit werd gedaan aan de vraag hoe deelnemers persoonlijke gegevens voor een hypotheekaanvraag zouden aanleveren. Op het digitaal delen van deze gegevens staat 43 procent positief.

De mate van privacybewustzijn en vertrouwen in het digitaal delen van gegevens zijn de belangrijkste drijfveer dan wel barrière om gegevens digitaal te delen. "Er is een groep burgers die echt afwijzend staat tegenover het concept; ofwel meer fundamenteel en principieel, ofwel meer vanuit onzekerheid en gebrek aan vertrouwen", aldus de onderzoekers.

Het onderzoek komt tot vier verschillende houdingen ten aanzien van digitaal gegevens delen: namelijk "Kritischen", "Afhoudenden", "Vertrouwde positieven" en "Jonge Positieven". De Kritischen zijn vaak 65-plus en komen vaker uit de noordelijke regio's van Nederland. Jonge Positieven zijn vaak jonger en bevinden zich meer in de stedelijke regio's.

Voor de Kritischen is privacy een manifester thema, terwijl zorg, klimaat en corona juist wat minder speelt. Bij de Jonge Positieven zijn privacy en online criminaliteit juist minder manifeste thema’s. "Ik wil zelf de controle houden. Bij verstrekking door derden weet ik niet welke gegevens worden overgedragen", aldus één van de kritische deelnemers. Ook het niet vertrouwen van de overheid zorgt ervoor dat mensen hun gegevens niet willen delen.

De onderzoekers stellen als vervolg voor om met de afwijzende doelgroep in gesprek te gaan, om zo hun motieven beter te begrijpen of nog aanvullend verdiepend onderzoek te doen om de groep beter te profileren.

Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.

In het kort; als senior IT auditor zorg jij ervoor dat de organisatie zicht krijgt op de informatie-risico’s en onderzoek jij de maatregelen die zouden moeten waarborgen dat de risico’s worden beheerst. Met jouw verbetervoorstellen sta jij de organisatie bij om de risico’s te beheersen met een samenhangend pakket van maatregelen.

Immerse yourself in research projects covering the analysis, reparation, and accessing of modern integrated circuits at various levels, from packages to com-ponents. In addition, contribute to law enforcement in the Netherlands. You will only find that unique combination at the NFI, where you get to work as a digital forensic researcher and examiner.

Heb jij net als de rest van ons een passie voor cybersecurity en wil je in een team werken met mensen die minstens zo enthousiast en gedreven zijn als jij? Lijkt het je tof om wereldwijd security trainingen te geven en je security kennis over te dragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Are you ready for a challenge?

Het Nederlands Forensisch Instituut ont-wikkelt software die van groot belang is in forensisch onderzoek. Wat wij maken móet goed zijn, omdat de toekomst van mensen ervan afhangt. Wordt iemand vrijgesproken of schuldig bevonden? Als tester speur jij naar fouten in applicaties, waardoor de producten geoptimaliseerd en verbeterd kunnen worden.

Altijd meteen op de hoogte van het laatste security nieuws? Volg ons nu ook op Twitter!

Op 5 december 2017 hebben we een nieuwe versie van onze huisregels en privacy policy ingevoerd. Om verder te kunnen gaan dien je eenmalig akkoord te gaan met de nieuwe huisregels van Security.NL.

Op 24 mei 2018 hebben we, in het kader van de AVG, onze privacy policy bijgewerkt. Om verder te kunnen gaan dien je eenmalig akkoord te gaan met de bijgewerkte privacy policy. Heb je vragen neem dan contact op met info@security.nl.

Op 24 mei 2018 hebben we, in het kader van de AVG, onze privacy policy bijgewerkt. Om verder te kunnen gaan dien je eenmalig akkoord te gaan met de bijgewerkte privacy policy. Heb je vragen neem dan contact op met info@security.nl.

Bedankt! Je kunt nu inloggen op je account.

Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.

Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.