Nooit meer last van geblesseerde keepershanden - Innovation Origins

2021-12-27 02:18:53 By : Ms. lv huilin

Your Sneak Preview of the Future

Het moment van publicatie is misschien een beetje verdacht, maar het is wel degelijk een serieus innovatieproject waar het Duitse Textiel- en Vezelonderzoekscentrum Denkendorf (DITF) mee bezig is. Samen met het bedrijf T1TAN ontwikkelen ze een keepershandschoen die beter bestand is tegen de keiharde schoten op goal met snelheden tot ver boven de 100 kilometer per uur. Het project wordt als het goed is in september van dit jaar afgerond. “Het zou zomaar kunnen dat de nieuwe technologie al tijdens het WK in Katar standaard is geworden”, zegt afdelingshoofd Oswald Rieder in het persbericht van DITF.

De grote uitdaging voor goede keepershandschoenen is dat ze de vingers niet alleen beschermen tegen extreme belasting, maar dat het materiaal ook flexibel is en het gevoel in de vingers niet beperken. Dat is volgens DITF-onderzoeker Hans-Helge Böttcher de reden waarom er tot op heden geen echt doeltreffende bescherming op de markt is.

Daar hebben de topgoalies uiteraard last van, maar ook de tienduizenden amateurkeepers overal ter wereld lopen geregeld blessures op. Volgens DITF is hun handschoenontwerp in staat 90 procent van de door overstrekking veroorzaakte blessures te voorkomen.

Elke dag om 20 uur exact één innovatief verhaal op je smartphone? Dat kan! Meld je aan voor onze Telegram-service en blijf op de hoogte van de laatste innovaties!

Om dit te bereiken werd een mechanisch concept ontwikkeld dat de kracht op de vingertoppen absorbeert en deze via het polsmanchet optimaal naar de onderarm overbrengt zonder dat de handschoen vervormt. De mechanische structuren die dat mogelijk maakt, zijn vastgenaaid in de handschoen.

Het grote voordeel volgens DITF is dat de handschoen voor elk individu en elke vinger anders kan worden ingesteld. De pols wordt omsloten door een soort manchet van bijzonder sterk en elastisch materiaal en geleidt, met behulp van dragende textielbanden, de trekkrachten via kanalen in de handpalm naar de onderarm.

Om het effect te testen werd in het DITF-onderzoekscentrum een “handschoenentestbank” opgesteld, dat bestaat uit een ballenkanon en een speciaal ontwikkelde handpop voor de keepershandschoen. Het ballenkanon schiet met snelheden van 20-120 km/h. Achter de handschoen is een meetinstrument geïnstalleerd om de resterende stootkracht op de hand te bepalen. Et voilà, veel keepersmeisjes -jongens mogen hopen op gezonde handen tot in lengte van dagen.

Innovation Origins is een onafhankelijk nieuwsplatform, dat een onconventioneel verdienmodel heeft. Wij worden gesponsord door bedrijven die onze missie steunen: het verhaal van innovatie verspreiden. Lees hier meer.

Op Innovation Origins kan je altijd gratis artikelen lezen. Dat willen we ook zo houden. Heb je nou zo erg genoten van de artikelen dat je ons een bedankje wil geven? Gebruik dan de donatie-knop hieronder:

Maurits Kuypers is als macro-econoom afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie internationale betrekking. Sinds 1997 is hij actief als journalist, eerst 10 jaar op de redactie van Het Financieele Dagblad in Amsterdam, daarna als freelance correspondent in Berlijn en Centraal-Europa. Bij technologische innovaties heeft hij ook altijd oog voor de financiële haalbaarheid van een project.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Elke zondag onze beste artikelen in je inbox!