Nieuws uit Friesland van 19 februari | In Friesland stierven meer mensen dan verwacht en politie valt drugslaboratorium binnen in Minnertsga - Leeuwarder Courant

2022-08-19 20:45:56 By : Mr. Derek Lin

De politie heeft vrijdagochtend een drugslaboratorium gevonden aan de Lange Dyk in Minnertsga. FOTO ANTON KAPPERS

De rekenmodellen van het CBS voorspelden voor week 6, de week van 8 tot en met 14 februari, dat in tijden zonder corona 139 inwoners van Friesland zouden komen te overlijden. Het bureau schat dat het er in werkelijkheid 151 waren. Het gaat om een schatting omdat er tussen het moment dat iemand sterft en dat die melding binnenkomt bij het CBS enige tijd kan zitten.

Landelijk stierven in week 6 3400 mensen volgens het CBS. Daarmee zijn de sterftecijfers weer voor het eerst in lange tijd op het niveau dat verwacht word in coronaloze tijden. Al sinds eind september lag het sterftecijfer veel hoger dan de verwachting.

In Friesland is die kentering echter niet te zien. Sinds de jaarwisseling is nog altijd sprake van oversterfte. Volgens de rekenmodellen zouden zonder corona in de eerste vijf weken van het jaar 690 mensen overleden zijn. Het CBS telde echter 801 sterfgevallen. Lees hier verder en bekijk de cijfers in jouw gemeente.

De politie heeft vrijdagochtend een drugslaboratorium gevonden aan de Lange Dyk in Minnertsga. Er werden invallen gedaan in een loods in de straat en een woning, in de woning is het lab aangetroffen. In het lab werd amfetamine geproduceerd, agenten vonden grondstoffen en een kleine hoeveelheid eindproduct. Tijdens de inval was het lab in werking.

Bij de invallen was onder meer de Dienst Speciale Interventies (DSI) betrokken. Zij hebben de Bearcat, een zwaar gepantserd voertuig, ingezet. Tijdens de invallen hing er een politiehelikopter in de lucht, „omdat je maar nooit weet wat er kan gebeuren”, vertelt een politiewoordvoerder. Ook stond er een ambulance paraat.

Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk. De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdag kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok blijft daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep gehandhaafd.

De Fûgelpits in Moddergat heeft nog geen zicht op een vergoeding voor het wekenlang opruimen van vogelgriepslachtoffers. De Partij voor de Dieren spreekt natuurminister Carola Schouten er op aan. Het vogelkustasiel was eind vorig jaar in samenspraak met de gemeente Noardeast-Fryslân en It Fryske Gea wekenlang druk met het weghalen van vogels, vooral brandganzen, langs de Friese Waddenkust. Het waren er rond de 7000, zegt Rinaldo Korst van De Fûgelpits.

Er is in die weken met gemak voor 5000 tot 6000 euro aan beschermende kleding, desinfectiemateriaal en andere spullen doorheen gegaan, schat Korst. Ook binnen het asiel werden extra kosten gemaakt, omdat andere dieren langer binnen moesten blijven. Korst: ,,Bij dit soort drama’s is hulp bieden onze eerste prioriteit. Maar wij blijven wel met de kosten zitten.’’

Niet meer -10, maar +15. We kunnen dit weekend in Friesland volop lenteweer verwachten. Alleen op de Waddeneilanden blijven de temperaturen wat achter. Bij volop zonneschijn is het zeer zacht voor februari, weet Weeronline. Zaterdag wordt het tussen de 13 en 17 graden en zondag kunnen de temperaturen vooral in het zuiden van het land de 18 graden aantikken. Ter vergelijking: gemiddeld zou het normaal gesproken ongeveer 7 graden moeten zijn .

Op de Wadden is het met maximaal 10 graden een stuk kouder ,, omdat de zuidenwind over de nog koude Waddenzee waait. Het water van de Waddenzee is nog maar 4-5 graden’‘. En dat mooie weer zorgt ervoor dat de Waddeneilanden, ondanks de lagere temperaturen, weer massaal worden opgezocht. Op Schiermonnikoog zou inmiddels al geen huisje meer vrij zijn. Ook op Terschelling wordt het druk, laat VVV-directeur Michel Aaldering weten. ,,Vooral de huisjes gaan hard. Met dit mooie weer is dit natuurlijk ook een fantastische plek om even het hoofd leeg te maken.’‘

Op hetzelfde moment dat Sietske Eijer (71) uit Bolsward aan het sterfbed van haar man Huibert (73) stond, haalden inbrekers hun huis overhoop. De trouwsieraden zijn weg, het verdriet is groot . Alleen in het huis slapen, durft ze niet meer. Iedere avond komt één van haar volwassen kinderen daarom bij haar logeren.

De verslagenheid is groot bij Sietske Eijer (71) uit Bolsward. Op het moment dat zij met haar kinderen aan het sterfbed van haar man Huibert (73) stond, haalden inbrekers hun huis overhoop. Zoon Ronny: ,,Alle deuren en kasten stonden open. Er zijn sieraden weg. Een dierbaar bedelarmbandje uit haar jeugd, maar wat nog veel erger is: de trouwsieraden zijn ook gestolen. Die had ze van mijn vader gekregen en droeg ze op hun huwelijksdag. Daarna heeft ze ze nooit meer om gehad, want ze was er érg zuinig op.’’

CDA-leider Wopke Hoekstra is vrijdagochtend door het stof gegaan vanwege de rondjes die hij in Thialf schaatste met Sven Kramer. ,,Stom’‘, zo noemt Hoekstra zijn schaatsuitglijder met Kramer. ,,Mijn bezoek aan Thialf stond al gepland. Avond van tevoren kwam idee van schaatsen langs. Niet goed over nagedacht.’‘

De minister gaat door het stof nadat hij een foto van zichzelf online zette waarop te zien is dat hij ondanks corona in Thialf een rondje schaatst met Sven Kramer. De schaatsbaan is voor het publiek al sinds december dicht. Binnen sporten is immers verboden wegens de pandemie. Op sociale media krijgt Hoekstra er flink van langs. „Ik had gewoon sportschoenen moeten aanhouden’‘, realiseert hij zich inmiddels.

Lees ook O, o, Den Haag | Wopke en Thialf: een kwartier schaatsen, een etmaal ophef

* Het Leeuwarder proeffabriekje voor de productie van plastic uit rioolslib heeft de afgelopen weken genoeg grondstoffen opgeleverd voor 20 kilo aan polymeren.Dat is al meer dan waarop was gerekend.

* Bijna negen op de tien eilandbewoners die zich afgelopen week mochten laten vaccineren is op die uitnodiging ingegaan. Van de 1920 geïnviteerde hebben 1704 op het eigen eiland een prik gehaald, dat is 89 procent.

* Huisjesmelkers moeten worden aangepakt, er moeten meer nieuwe huizen komen en het Noorden, dat verdient een kapitaalinjectie. Aldus Liliane Ploumen, lijsttrekker van de PvdA vrijdag in Leeuwarden. Lees hier verder en bekijk de video.

* Dit is een verhaal over de samensmelting van drie restaurants. Een verhaal over drie keukens die elkaar in de armen vielen en ineens op een andere manier hun gasten leerden bedienen .

* In een ongekend spektakelstuk versloeg SC Heerenveen woensdag Feyenoord met 4-3 in het Abe Lenstra-stadion. Het bereiken van de halve finale van de KNVB-beker is zowel sportief als financieel gezien een opsteker voor de club, vertelt clubwatcher Sander de Vries in deze video.

* De selectie van Cambuur betreedt vanmiddag het veld van sportcomplex De Toekomst in Amsterdam om het op te nemen tegen Jong Ajax. Volg de wedstrijd via ons liveblog.

Release: 94198578cec074e27a72024b279c3275585cdc87