MVRDV stapelt geroteerde volumes voor havenbelevingscentrum in rotterdam

2021-11-16 10:58:22 By : Ms. Helen Xu

met een ontwerp dat functionaliteit en circulariteit voorop stelt, onthult MVRDV haar plan voor een nieuwe tentoonstellingsruimte en bezoekerscentrum aan de Rotterdamse haven in Nederland. het 'havenbelevingscentrum' bestaat uit vijf gestapelde en gedraaide volumes verpakt in buitentrappen, die bezoekers vanaf de grond helemaal naar een dakterras brengen. het in het oog springende gebouw zal worden opgebouwd uit teruggewonnen en gerecyclede materialen, en de structuur zelf is ontworpen om gemakkelijk te worden gedemonteerd en hergebruikt.

close-up, afbeelding © MVRDV (ook hoofdafbeelding)

het havenbelevingscentrum vervangt een bestaand informatiecentrum genaamd 'futureland'. De nieuwe interventie van MVRDV zal zorgen voor een grotere, permanente tentoonstelling waar mensen kennis kunnen maken met de grootste haven van Europa. het heeft ook een meer prominente locatie dan zijn voorganger op het meest westelijke punt van de haven. met zijn hoge, gestapelde structuur wordt het centrum voorgesteld als een baken tegen het vlakke landschap. 

trappen en plein, afbeelding © MVRDV

voor het ontwerp van het belevingscentrum hield MVRDV vast aan het oude gezegde van louis sullivan: 'vorm volgt functie'. geïnformeerd door de industriële activiteiten van de haven, wordt het gebouw gevormd volgens het programma. elke vierkante verdieping heeft een groot panoramavenster en is gedraaid om verschillende uitzichten te omlijsten, afhankelijk van de functie binnen. het café op de begane grond is westwaarts georiënteerd voor uitzicht op de duinen en de Noordzee, terwijl gasten in het restaurant op de vierde verdieping 's avonds kunnen genieten van het uitzicht op zowel de Noordzee als de twinkelende lichtjes van de haven.

dakoverzicht, afbeelding © MVRDV

'we zien het havenbelevingscentrum als een machine om de ongelooflijke wereld van de haven te onthullen', zegt winy maas, oprichter van MVRDV. 'het is goedkoop, het is gestript, je kunt een deel van de structuur van het gebouw zien als je binnen bent. maar het doet dan ook bijna meedogenloos zijn werk – net als de machinerie van de haven zelf. elk onderdeel van het ontwerp is erop gericht mensen te boeien en hen vervolgens voor te lichten over hun omgeving. zo leert het mensen niet alleen over de haven van rotterdam, maar omhult het ze in de geest van de haven zelf.'

binnenaanzicht, afbeelding © MVRDV

de permanente tentoonstelling, ontworpen door kossmanndejong, beslaat de drie middelste niveaus van het gebouw. elk van de drie verdiepingen focust op een ander thema en de panoramavensters zijn gericht op elementen in de haven die de inhoud van de tentoonstelling versterken.

interieur tentoonstelling, afbeelding © kossmanndejong

De kern van het gebouw wordt doorboord door een cirkelvormig atrium. in deze volumineuze ruimte komt een verklarende kinetische sculptuur te hangen met een maquette van de Rotterdamse haven onder de voet. trappen omzoomen het atrium voor bezoekers met kaartjes, maar mensen hebben ook gratis toegang tot het gebouw via de rode buitentrappen, die een route bieden naar de verschillende terrassen naar het dak en een kijkje geven in de tentoonstellingen binnen. 

zonsondergang op het dak, afbeelding © MVRDV

MVRDV heeft materialen gespecificeerd die eenvoudig, industrieel en duurzaam zijn. de constructie wordt energieneutraal, waarbij gebruik wordt gemaakt van gedoneerd staal van gesloopte constructies; deels gerecycleerde materialen met een hoog thermisch comfort voor de gevelpanelen, en gerecycleerde papierpulp voor de akoestische plafonds. de structuur is ook ontworpen om gemakkelijk uit elkaar te kunnen worden gehaald, zodat elementen opnieuw kunnen worden gebruikt. de gevelpanelen worden aan het einde van de levensduur van het gebouw geretourneerd in overeenstemming met de fabrikant. zelfs de fundering van het gebouw, die het gebruik van betonnen palen vermijdt, is ontworpen om geen sporen achter te laten.

avondverlichting, afbeelding © MVRDV

naast de zorgvuldige materiaal- en constructiekeuze wordt ook het havenbelevingscentrum energieneutraal gepland. dankzij het compacte volume en de efficiënte isolatie en mechanische componenten kan de energie van het gebouw lokaal worden opgewekt door 266 zonnepanelen en een eigen windmolen. het havenbelevingscentrum gaat in 2024 open.

uit de duinen, afbeelding © MVRDV

vanaf de parkeerplaats, afbeelding © MVRDV

oprichter verantwoordelijk: winy maas

ontwerpteam: arjen Ketting, klaas hofman, pim bangert, jonathan schuster, samuel delgado, duong hong vu, monica di salvo, efthymia papadima, luis druschke, maximilian semmelrock

strategie en ontwikkeling: magdalena dzambo

MEP, bouwfysica & milieuadviseur: nelissen

grootte en programma: 3500 m² (37.673.69 sqft)

afbeeldingen: © MVRDV, © kossmanndejong

copyright: MVRDV 2021 – (winy maas, jacob van Rijs, nathalie de vries, frans de Witte, fokke moel, wenchian shi, jan marmer)

iets toe te voegen? deel uw mening in onze opmerkingen hieronder. alle opmerkingen worden beoordeeld met het oog op moderatie voordat ze worden gepubliceerd.

een diverse digitale database die fungeert als een waardevolle gids bij het verkrijgen van inzicht en informatie over een product rechtstreeks van de fabrikant, en dient als een rijk referentiepunt bij het ontwikkelen van een project of schema.