Marjolijn verkoopt vintage sieraden van goud: 'Achter elke ring zit wel een verhaal' - indebuurt Apeldoorn

2021-11-03 06:10:16 By : Ms. Doris Wei

Als soort was Marjolijn Borgardijn (38) al gek op alles dat glinsterde en je om je nek, handen of armen kon dragen. “Toen ik zes jaar was liet ik voor het eerst gaatjes schieten voor een paar oorbellen. Ik weet nog niet precies hoe dat ging en hoe blij ik was. Volgens mij was de hele straat van op de hoogte, zo leuk vond ik het. Ook vroeg ik altijd sieraden als cadeau. Ik weet van elk sieraad dat ik heb waar en wanneer ik het heb gekregen”, vertelt Marjolijn. “Dat vind ik ook het mooie aan sieraden, bij elk exemplaar heb je wel een gevoel van herinnering.”

Marjolijn verkocht met haar bedrijf 'Goudzoecker' vintage sieraden van, je raad het al; goud. Maar al gebruikte tijdsstruint de Apelnse het internet op zoek naar mooie sieraden. Op haar privé Instagram-account ter plaatse ze af en toe een foto met een mooie ring met de vraag van iemand interesse had. Vaak kreeg ze reacties als: 'Wat een gave items'. “Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik hier echt iets mee moest doen. Het moment dat ik er echt voor ging was helemaal mijn moeder in september overleden. Daarbij doe ik me dat ik dingen wilde doen die ik zelf leuk en tof vind om te doen. Toen kwam alles echt in een stroomversnelling.”

Er was een logo nodig, een naam en natuurlijk een verkooppagina. “Ik heb besloten om een ​​Instagram-pagina te maken omdat ik het persoonlijk contact zo leuk vind. Je veel wijzigen een berichtje via Instagram dan dat je een bestelling plaatst op een website. Ook wil ik mezelf onderscheiden, dat probeer ik te doen door unieke foto's te maken. Ik ben ook nog fotograaf in mijn vrije tijd dus dat komt goed van pas. Bij elke ring ga ik weer het huis door om te kijken welk accessoire daar het beste bij verleden en bedenk ik hoe ik de foto ga maken.” Ook de naam bedacht Marjolijn zelf. “Ik omschreef wat ik deed als: ik zoek goud. Uiteindelijk viel het kwartje en heb ik de naam 'Goudzoeker' bedacht. Ik wilde het wel wat extra's geven en toen heb ik de 'k' vervangen door 'ck'.”

“Het mooie aan vintage sieraden vind ik dat er echt een verhaal achter zit. Ze zijn vaak tientallen, soms honderden jaren geleden gemaakt en ook eens op andere plekken in de wereld. Ik vraag mij dan ook altijd af: 'Wie zou hem hebben gekregen en waarom?'. Het verhaal achter de hangslot (Een hanger in de vorm van een slot, red.) vind ik bijvoorbeeld heel intrigerend. In Engeland hebben deze vroeger aan hun lief als ze lang weg gegaan, bijvoorbeeld bij dienstplicht. Het slot symboliseert de verbinding en gaf aan dat de vrouw 'bezet' was, ook al was ze nog niet met hem getrouwd.”

De meeste sieraden die Marjolijn koopt komen uit Engeland, dat is niet zomaar. “In Engeland zijn veel vroeger sieraden gemaakt van 9 karaat goud, dit houdt in dat er in de sieraden 33,75% puur goud zit. Deze sieraden zijn heel stevig, want hoe minder goud hoe sterker ze worden. Ook zijn sieraden van 9 karaat goedkoop maar toch net zo mooi als echt goud.” Je kunt goede merken dat Marjolijn een mooie basiskennis van het edelmetaal heeft. “Een ring van 9 karaat goud heeft ook een iets andere tint dan bijvoorbeeld een ring van 18 karaat. Die heeft een warmere kleur die van 9 heel iets koeler oogt, zie je?”

Waar je moet zijn voor de mooiste vintage sieraden weet Marjolijn als de beste. “Ik heb verschillende adresjes, zo vind ik veel van mijn sieraden via Engelse veilingwebsites zoals Catawiki. Maar ook heb ik goed contact met twee hele lieve vrouwen van in de 80, ook handelen in vintage sieraden.” Met het verkopen van dure sieraden moet je wel op je hoede zijn. “Ik heb ook wel eens ringen erop staan ​​en dan krijg ik wel eens berichten van mannen of ze de ring kunnen komen bekijken. Dat doe ik absoluut niet omdat je niet weet omdat je wilt. Ik heb de sieraden ook niet thuis liggen, maar ergens in een kluis”, ze daar aan toe.

Marjolijn ziet eruit als ringen op de Instagram-pagina. “Ik verkoop het liefst ringen omdat ik echt vind dat je outfit compleet maken. Deze ring vind ik heel goed passagier bij denim bijvoorbeeld”, vertelt ze een gouden ring met een roestbruin kleurige steen tegen haar broek houdt. “Ringen zijn ook zichtbaar voor jezelf, een ketting zie je zelf helemaal niet bijvoorbeeld.” Dat Marjolijn gek is van ringen wordt nogmaals bevestigd door haar inkoopstrategie. “Een van mijn vereisten is dat ik de ring zelf ook pas. Als ik er dan mee blijf zitten kan ik hem in ieder geval nog zelf dragen. Soms komt er ook een ring binnen die ik zo gaaf vind dat ik er bijna geen afstand van kan doen.”

De leuke reacties die Marjolijn krijgt op haar ringen maken haar passie voor sieraden compleet. "Als mensen hun krijgsieraad binnenkrijgen ik vaak te horen dat hij nog mooier is in het echt." In een enkel geval gaat er iets mis met de bezorging, wat wel wat stress oplevert. “Eén keer was er een pakket niet bezorgd omdat er over een deel van het huisnummer een barcodesticker was geplakt. Toen heb ik dagen aan de telefoon gehangen met PostNL. Uiteindelijk had ik een meneer van het gevonden voorwerpen-magazijn aan de lijn, hij zei: 'een ring met van die paarse stenen?' Toen ik dacht dat ik, ik zeg maar niet hoeveel hij waard is.”

Hoewel het sieradenbedrijf van Marjolijn nu een 'avondbaan' is, hoopt ze er in de toekomst wel meer mee te gaan doen. “Ik heb nu ook nog een hele leuke baan bij de gemeente Apeldoorn, dat stukje vaste inkomen vind ik fijn. Maar als je het over toekomstdromen hebt zou ik het wel heel gaaf vinden om hier mijn vaste baan van te maken. Een andere stiekeme droom van mij is om zelf een ring te ontwerpen. Dat zou ik echt heel mooi vinden. Ik heb ooit een ring zelf gemaakt die gemaakt is van mijn opa en oma's trouwring, met een opaal erin.”

Ben je enthousiast geworden en wil je meer zien van Marjolijn en haar collectie aan vintage sieraden? Je kunt haar vinden via de Instagram-pagina van Goudzoecker. En vind je goud niks maar heb je liever zilveren sieraden? Die koopt Marjolijn ook in, maar wel op aanvraag.

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected]

Wandel jij wel eens in het Woudhuizerbos? Misschien ben je dan wel een gedicht van Fleur tegengekomen. Het gedicht dat…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Apeldoorn en blijf op de hoogte van alles over en rondom Apeldoorn.

Deze populaire challenge komt terug naar Apeldoorn en jij kunt er bij zijn

Aangeboden door BSO Imme Buiten

Stemmen maar: indebuurt genomineerd voor Website van het Jaar 2021

Aangeboden door Stichting Mentorschap Overijsel Gelderland

Aangeboden door Iris coaching en training

Aangeboden door BSO Imme Buiten

Aangeboden door Iris coaching en training

Blijf op de hoogte van alles uit Apeldoorn

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden