Lotte (26) was epidemioloog, maar ontwerpt nu sieraden: 'Roer omgooien was spannend'

2022-10-07 21:23:45 By : Mr. larry lk

Na haar studie ging ze aan de slag als epidemioloog en deed ze onder andere onderzoek naar het coronavirus. Maar het werk als onderzoeker in de wetenschappelijke gezondheidszorg maakte haar niet gelukkig. Daarom besloot Lotte om haar baan op te geven voor een eigen sieradenlabel. “Mijn droom waarmaken was het risico honderd procent waard.”

Kleurrijk, opvallend en met grote natuurlijke edelstenen: daar kan je de sieraden van Lotte (26) aan herkennen. “Het mag best opvallend zijn”, vertelt ze terwijl ze een ring met een grote smaragd laat zien. De ontwerpen voor de sieraden maakt ze zelf en vervolgens gaat ze op zoek naar de juiste stenen. Haar collectie bestaat uit een aantal ringen, maar ze maakt vooral veel op maat gemaakte sieraden.

“Het was heel spannend”, vertelt Lotte over haar keuze om te stoppen met haar werk bij de GGD en te starten met haar eigen sieradenlabel. “Je weet niet of het lukt. Ik vond het zelf natuurlijk een leuk idee, maar je weet niet of mensen erop zitten te wachten. Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat het wel goed ging komen.”

Na haar studie gezondheidswetenschappen ging Lotte werken als epidemioloog. Ze deed onderzoek naar gezondheid en ziekte, waaronder ook het coronavirus. Na anderhalf jaar merkte ze dat ze er niet gelukkig van werd. “Ik kreeg er geen energie van. Ik besloot mijn baan op te zeggen en op zoek te gaan naar iets anders.”

Afgelopen februari begon ze haar eigen sieradenmerk LOT96. “Ik hield er altijd al van om creatief bezig te zijn. Vooral sieraden en edelstenen heb ik altijd leuk gevonden. Die interesse kwam helemaal terug toen ik stopte met mijn baan. In februari ben ik met de voorbereidingen begonnen voor een eigen bedrijf in sieraden. Begin mei is mijn website live gegaan.”

Lotte ontwerpt de sieraden zelf en laat ze vervolgens maken in Haarlem. “Ik werk met een lokale goudsmid hier in Haarlem. Ik koop zelf de edelstenen en het goud in en dan gaat het naar hem toe. Als iemand een sieraad op maat heeft aangevraagd, maak ik een schets en dat bespreek ik dan met de klant. Als de klant akkoord is, gaat het naar de goudsmid.”

Als je een sieraad koopt bij Lotte met een steen, krijg je er ook een certificaat van echtheid bij. Hier staat onder andere op waar de steen vandaan komt. Ze laat een ring zien waar drie saffieren opzitten. “Elk saffier heeft een eigen certificaat. Ik vind het heel belangrijk dat mensen dit krijgen. Want in deze markt worden er helaas soms ook neppe stenen verkocht. Ik heb mijn stenen laten controleren bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Dat was nog wel even spannend, maar gelukkig waren ze allemaal echt.”

“Ik heb hier een setje trouwringen liggen die ik heb ontworpen”, vertelt ze terwijl ze een doosje erbij pakt. De aanvragen die Lotte krijgt zijn heel divers. Zo maakt ze ringen voor trouwerijen, verlovingen of bedels voor aan kettingen. “Ik vind het heel mooi dat ik voor mensen echt iets belangrijks kan maken. Laatst zei iemand, voor wie ik een ketting heb gemaakt, dat ze de ketting niet meer af heeft gedaan sinds ze hem heeft ontvangen. Dat is toch wel heel bijzonder.”

A post shared by LOT96 | Fine jewellery (@lot96_)

Voor haar werk als interieurfotograaf én stylist komt ze vaak bij anderen over de vloer, maar het huis van Esther…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Haarlem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Haarlem.

Tip! In deze nieuwe winkel slaag je voor al je griezelige versiering en outfits voor Halloween

Aangeboden door KLM Urban Trail Series

Aangeboden door Hendrick de Keyser Monumenten

Aangeboden door KLM Urban Trail Series

Vanaf oktober nieuw in Haarlem: de Recyclewagen (en dit gooi je erin)

Blijf op de hoogte van alles uit Haarlem

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden