Koning der koningen Lodewijk XIV: hervormer, heerser en waanzinnige - Geschiedenis - Knack

2021-11-22 01:37:19 By : Ms. Lena Liu

Na vijf bestsellers over le petit caporal Napoleon schreef voormalig tv-journalist Johan Op de Beeck De Zonnekoning, een heerlijke vuistgrote biografie over de legendarische Franse monarch Lodewijk XIV. "Eerst zette hij Frankrijk op de kaart en katapulteerde het daarna terug naar de donkerste tijden in de Europese geschiedenis."

In De Zonnekoning noemt Johan Op de Beeck consequent zijn hoofdpersoon Lodewijk XIV en niet Lodewijk de Veertiende. "We hebben het vandaag niet over 'Charles of Wales' als we het hebben over prins Charles of over 'Filip' als we de Spaanse koning Felipe bedoelen?" hij zegt. 'Ik begrijp niet waarom dat ineens niet meer geldt als het gaat om een ​​Franse koning uit de zeventiende eeuw. In de tv-serie Versailles, die bol staat van fictie en halve waarheden, spreekt Lodewijk XIV Engels. Dat klinkt als vloeken in mijn oren. Ik hoorde de producer in een interview zeggen: "De Zonnekoning was zo'n universele figuur dat hij Engels zou spreken als hij vandaag nog leefde." Alleen een Brit kan zoiets zeggen over de grootste Franse monarch ooit.' (lacht) ...

Wil je dit artikel verder lezen?

Knack Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden toegang tot het Knack netwerk. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Waarom weigeren intelligente mensen een schot? 'Antivaxers zijn niet dom of onwetend'

Mis het belangrijkste nieuws van de dag niet. Schrijf u in op de nieuwsbrief.

© 2021 Roularta Media Group Alle rechten voorbehouden.