Hier komt de TikTok-trend 'clean girl look' oorspronkelijk vandaan - LINDA.nl

2022-07-29 20:36:56 By : Mr. Allen Huang

Haren strak in de lak, gouden oorringen en lipgloss is al generaties lang dé black beauty look. Nu wordt deze look (weer) neergezet als een ‘nieuwe beauty-trend’. En daaruit is een verhitte discussie ontstaan op het internet.

De clean girl aesthetic of clean girl make-up look die viral gaat op TikTok is grotendeels toegeschreven aan celebs, onder wie Hailey Bieber en Bella Hadid.

Volgens internetgebruikers worden de zwarte en bruine celebs zoals Rihanna en Zendaya, die al jaren rondlopen met deze look, volledig genegeerd.

“Artiesten zoals JLo en Cardi B hebben barrières doorbroken om deze look te dragen en te behouden. Het probleem is niet dat witte mensen deze look dragen, maar dat de look gezien wordt als een nieuwe trend die witte mensen bedacht hebben”, zegt Kaysia Elaine, schrijfster voor het platform Impact.

Gouden oorringen, een strakke knot of staart naar achteren en lipgloss wordt eerder geassocieerd met ghetto in plaats van classy, volgens Elaine. Als voorbeeld neemt ze de opmerkingen van Carrie Bradshaw uit Sex and the City. Hierin zegt Bradshaw dat goud ghetto is.

(Tekst loopt door onder de post)

Een bericht gedeeld door Impact (@impact)

Een Insta-gebruiker zegt: “De oorringen is datgene wat me het meest raakt. Wanneer een witte vrouw (inclusief ikzelf) oorringen draagt, zijn we trendy. Maar een zwarte vrouw is een ghetto. Het is een verrotte dubbele standaard, en hoewel ik het niet kan fixen, probeer ik mensen er wel aan te herinneren. Ik vermoed dat veel tieners en begin 20’ers die deze ‘clean look’ nabootsen geen idee hebben van wie deze look origineel is, hoe het is ontstaan ​​en waarom. Berichten als deze zijn belangrijk om mensen te educaten.”

Zo reageert een ander: “Ik herinner me dat ik op school oorringen droeg en iedereen me uitmaakte voor uitschot. Maar toen een witte meid ze droeg, had ze ineens style.”

“Veel witte mensen voelen zich hierdoor aangevallen. Dit geeft gewoon aan dat de ’trend’ geen trend is voor zwarte en bruine mensen. Vind je deze look leuk? Oké, gaaf. Blijf het dragen. Maar weet je waar het vandaan komt? En hoe  zwarte mensen met deze look bestempeld worden als ghetto? Weet je dat dit een negatieve invloed heeft op veel zwarte en bruine mensen op de werkvloer enz.?”, vult een ander aan.

(Tekst loopt door onder de post)

Een bericht gedeeld door Impact (@impact)

Verder maakt Elaine via een reel nog eens duidelijk dat het niet gaat om het feit dat deze look een trend is of dat witte celebs de look dragen. Het gaat volgens de schrijfster om het feit dat zwarte vrouwen als ghetto worden behandeld en witte vrouwen geprezen worden om dezelfde look.