Giro 2022: Jan Hirt beste vluchter in bergrit over Mortirolo, Thymen Arensman tweede | WielerFlits

2022-09-30 20:42:28 By : Ms. Annie Jiang

Jan Hirt heeft de zestiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Op de Santa Cristina, de laatste klim van de dag, reed de Tsjech van Intermarché-Wanty-Gobert weg bij de Nederlander Thymen Arensman, met wie hij was overgebleven uit de lange vlucht. Uiteindelijk kwam hij na een solo van zeven kilometer als winnaar over de finish.

Daags na de laatste rustdag kon het peloton vol aan de bak. De 202 kilometer lange etappe van Salò naar Aprica had van de organisatie vijf sterren gekregen en de renners moesten ruim 5000 meter hoogteverschil overwinnen. Eerst wachtte de lange Goletto di Cadino, daarna de beruchte Passo del Mortirolo en tot slot de Santa Cristina. Na de laatste klim volgden nog een afdaling van 4,6 kilometer en een stuk vals plat naar de finish. De Giro ging verder zonder Jonathan Caicedo. De klimmer van EF Education-EasyPost had een positieve coronatest teruggekregen en moest in quarantaine.

Wie de start wél bijwoonde, was Sonny Colbrelli. De winnaar van Parijs-Roubaix 2021 staat door een hartprobleem nog altijd aan de kant, maar kwam even kijken hoe het peloton aan de zware beproeving naar Aprica begon. Na een minuut stilte voor Stefano Martolini, de sportdirecteur die afgelopen weekend tragisch om het leven kwam tijdens een beloftenkoers, werden de renners om elf uur op gang gebracht. Het gevecht om de vlucht van de dag liet niet lang op zich wachten en de eerste aanval kwam op naam van Mathieu van der Poel. De winnaar van de openingsetappe probeerde het nog maar eens.

Trek-Segafredo brengt alles weer samen Van der Poel (Alpecin-Fenix) raakte vervolgens voorop met Nans Peters (AG2R Citroën), Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) en Christopher Juul-Jensen (BikeExchange-Jayco). Deze kopgroep pakte een minuut, maar door toedoen van Trek-Segafredo werd het gat voor het officiële begin van de Goletto di Cadino dichtgereden. Op de lange klim kwam uiteindelijk een omvangrijke kopgroep met 24 renners aan de leiding. Daarin ontbraken Van der Poel en De Gendt die moesten laten lopen op de klim van eerste categorie.

Nans Peters (AG2R Citroën), Wout Poels (Bahrain-Victorious), Filippo Zana (Bardiani), Wilco Kelderman, Lennard Kämna (BORA), Guillaume Martin (Cofidis), Mattia Bais (Drone Hopper), Hugh Carthy (EF-EasyPost), Lorenzo Fortunato (EOLO), Attila Valter (Groupama-FDJ), Jan Hirt, Lorenzo Rota (Intermarché), Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Alejandro Valverde (Movistar Team), Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl), Simon Yates, Christopher Juul-Jensen (BikeExchange-Jayco), Thymen Arensman, Chris Hamilton (Team DSM), Giulio Ciccone, Dario Cataldo (Trek-Segafredo), Davide Formolo (UAE)

Slechts vier ploegen ontbraken in de grote kopgroep: INEOS Grenadiers, de ploeg van roze trui Richard Carapaz, Alpecin-Fenix, het Astana Qazaqstan van Vincenzo Nibali en Israel-Premier Tech. Martin was van voren het best geklasseerd, op de tiende plaats op acht minuten van het roze. Ook Bouwman zat mee vooraan. In de strijd om het bergklassement trof de blauwe trui in Ciccone een belangrijke tegenstander. De Italiaan klopte de Nederlander op de eerste klim en streek zo veertig punten op. Op de klim raakte de vlucht van de dag met Peters, Valter, Eenkhoorn en Juul-Jensen al enkele renners kwijt.

Bais (door een verkeerd ingeschatte bocht) en Kelderman (lekke band) raakten later ook achterop, maar konden terugkeren. Door een gebrek aan samenwerking reden vervolgens acht renners weg uit de vlucht en Poels, Kämna, Rota, Bouwman, Valverde, Arensman, Hamilton en Cataldo pakten meteen een gat. Cataldo hield even later de benen stil om zich te laten terugzakken in de groep met ploegmaat Ciccone. De afwezigheid van de Italiaan was gunstig nieuws voor Bouwman, die met een mooie voorsprong op zijn belangrijkste concurrent om het bergklassement aan de klim van de Mortirolo kon beginnen.

Bouwman als eerste boven op de Mortirolo Op de Mortirolo moest ook Rota eraf, waardoor nog slechts zes renners van voren reden. Ciccone bleek toch niet zo goed als op de eerste klim en moest in de achtervolging lossen bij Carthy en Hirt, die op de beruchte bergpas toch wél weer de sprong naar voren konden maken. Tussen de mensenmassa’s won Bouwman vervolgens de bergsprint en verdiende daarmee veertig punten in de strijd om de blauwe trui. Astana Qazaqstan nam ondertussen op de klim de controle over van INEOS Grenadiers, dat langere tijd het tempo had bepaald op kop van het peloton. De Kazachse formatie was duidelijk iets van plan.

Nibali dook als een duivel de afdaling van de Mortirolo in en zette daarmee de tegenstand stevig onder druk. Op de slingerende wegen kwam Domenico Pozzovivo ten val, maar de Italiaan kon snel weer opstaan en zijn weg vervolgen. Nibali pakte met zijn daalkwaliteiten een gat op de rest, maar het was nog ver naar de streep. Lo Squalo dello Stretto deed het in het laatste deel van de afdaling duidelijk rustiger aan en een kleine peloton met roze trui Carapaz en de andere renners voor het algemeen klassement konden terugkeren. De winnaar van vier Grote Rondes had echter een waarschuwing afgegeven.

Na de afdaling van de Mortirolo was de situatie als volgt: Poels, Kämna, Carthy, Hirt, Bouwman, Valverde en Arensman vormden de kopgroep, daarachter reed nog een aantal vroege vluchters, het peloton volgde op vijf minuten. Daarna ging de weg opnieuw omhoog, deze keer op de Teglio, een klim van vijf kilometer aan 8,7% die niet in een categorie was ingedeeld door de organisatie. Bouwman moest op deze helling lossen, waardoor nog zes aanvallers van voren overbleven. In de afdaling van de Teglio, op zo’n twintig kilometer van de finish, reed Kämna weg uit de kopgroep en de winnaar van de Etna-etappe ging alleen op avontuur.

Arensman gaat op zoek naar weggereden Kämna Kämna begon met een halve minuut voorsprong aan de Santa Cristina, de 13,5 kilometer lange laatste klim van de dag. Op de klim ging Arensman op zoek naar de leider. De Nederlander reed weg bij Carthy, Hirt en Valverde, terwijl Poels zich had laten terugzakken om zijn kopman Mikel Landa te helpen: in de groep van de roze trui had Bahrain Victorious het heft in handen genomen. Daarna lieten ook Hirt en later Carthy Valverde achter. Arensman naderde Kämna langzaam maar zeker en kreeg even later gezelschap van Hirt, die zijn klim goed had ingedeeld. Op acht kilometer van de finish sloten Hirt en Arensman aan bij Kämna.

Arensman ging erop en erover en kreeg Hirt mee, terwijl Kämna moest passen. Hirt probeerde zijn Nederlandse medeaanvaller er vervolgens af te rijden, wat lukte. Met ongeveer vijftien seconden voorsprong begon de Tsjech aan de afdaling naar Aprica, die nat erbij lag. Hirt had het zichtbaar lastig in de veranderde omstandigheden en verslikte zich bijna in een bocht. Hij bleef recht, maar zag Arensman wel inlopen. De winnaar van de Tour of Oman bleef in het vervolg uit de problemen en kon de overwinning veiligstellen. Voor zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert was het de tweede zege van deze Giro, nadat Biniam Girmay al de tiende rit won.

Achter Hirt en Arensman won Jai Hindley de sprint voor de derde plaats, vóór Richard Carapaz, Alejandro Valverde en Mikel Landa. Nadat Bahrain Victorious de elitegroep uit elkaar had gereden op de Santa Cristina, demarreerde Landa. Carapaz en Hindley konden volgen, terwijl Vincenzo Nibali en João Almeida eraf moesten. Hindley versnelde bergop tot twee keer toe en zorgde er zo voor dat Nibali en Almeida niet meer konden terugkeren. Uiteindelijk reden Carapaz, Landa en Hindley samen met vroege vluchter Valverde naar de finish. Daar raapte Hindley nog vier kostbare bonificatieseconden op. Wel hield Carapaz het roze.

Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: het najaar leent zich ervoor om iets anders te doen met de fiets. In de nieuwe RIDE staan deze thema’s centraal. Het najaarsnummer van RIDE is vanaf nu verkrijgbaar. Bestel hem online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Wat een rit was dit weer. Arensman bevestigt wel als sterke klinmer en Jan Hirt toch wel verrassend voor mij.

Weer reclame voor het wielrennen deze rit. Hopelijk morgen weer klassementsstrijd en wat Nederlanders voorin in de rit

Zo jammer voor Arensman. Maar Hirt was de sterkste. Ik hoop dat Arensman bij Ineos ook dit soort kansen krijgt.

Wat een pech, ‘t is toch voor de Tsjech!

En niet zoals vroeger zo vaak: ‘t is weer eens die Slovaak

En gelukkig eens één keertje geen; Sloveen.

Qua aantal overwinningen dit jaar glanzen; De Fransen.

Meer wees niet al te bedroefd, medelanders; Op plek twee staan de Nederlanders.

Voor onze gewaardeerde zuiderburen: niet in zelfmedelijden zwelgen; Want op een respectabele derde plek staan de … ach, nu weten we het wel…

Bij Bora was er vandaag toch geen geblunder Want daar op de derde plek staat iemand van Down Under

Voor de rest wel vloeken, met het podium is het gedaan Voor de 38 jarige Italiaan

Ik vond het toch wel fraad, een aanval van de Haai,

Fraaie etappe. Landa, Carapaz en Hindley kunnen elkaar zowel niet lossen als werkelijk overeenkomen om sluipmoordenaar Almeida overboord te kunnen kieperen. Spannend. Hirt erg slim wat kruit drooggehouden om pas toe te slaan wanneer mededingers Kamna en Arensman net iets te druistig hun laatste vuurpijlen overboord kieperen.

Aparte renner, die Almeida. Hij klimt niet met de besten mee, daalt ook niet geweldig, een snelle sprint heeft hij ook niet in de benen, maar door zijn vechtlust (en goede tijdrit) zie ik hem deze Giro nog winnen ook. Ik zou het wel mooi vinden.

Almeida heeft echt wel een goede sprint. Almeida is gewoon de winnaar vandaag. Hindley, Carapaz en Landa elkaar moe maken 1 voor 1 aanvallen Almeida op grote achterstand willen zetten. Almeida die zijn eigen tempo doet. Wie heeft dan de meeste krachten verspeeld? Almeida hoeft maar 1 top dag te hebben en de andere dagen schaden beperken en hij wint de Giro.

Er komen nog wel wat zware etappes. Almeida rijden ze nog wel op wat meer achterstand. Ik verwacht hem zeker niet als winnaar.

@elena Een van Almeida’s grootste wapen ten opzichte van andere AK mannen is net zijn sprint en explosiviteit.

Kijk hoe hij vorig jaar een sprint wint op een vlakke aankomst in een groep van 40 in de Ronde van Luxemburg , Vorig jaar ook altijd bij de beste in de heuvelsprints in Polen. Won er zelfs een met sprekend gemak. In de giro 2020 werd hij ook een keer nipt geklopt door Ulissi in een vlakke sprint.

Almeida heeft gewoon geen acceleratie wanneer men langer dan 15 minuten moeten klimmen, wat heel raar is voor iemand met zo’n explosiviteit.

@Landeirovic en adelaar: ja, jullie hebben gelijk. Ik doelde eigenlijk meer op geen goede punch zoals bijvoorbeeld een Yates of Valverde dat hebben. Of schat ik hem hier ook weer verkeerd in?

Morgen regen toch? Dan is het meestal klaar met Almeida.

Poeh ik hoop van harte dat Arensmans naar TJV gaat. Fantastische kennismaking deze Giro. Bahrein mooi dat ze het proberen maar om daarvoor Poels nu terug te halen was een beetje overdreven. Carapaz en Hindley lijken de sterkste, met de tijdrit voor de boeg gaat hindley ergens tijd moeten pakken

Hij heeft al getekend bij Ineos?

Die hoop had ik ook, maar dat hij naar Ineos gaat is al beklonken.

oh is het rond? Ik dat nog geruchten, dan heb ik dat gemist.

https://www.wielerflits.nl/nieuws/dsm-bevestigt-vertrek-thymen-arensman-twee-jaar-naar-ineos-grenadiers/

Over slaapverwekkend gesproken.. sommige reacties.

Behoorlijk saai toch. En alweer een grote ronde met maar bitter weinig echt hooggebergte.

Als je dit saai vindt dan is wielrennen denk ik gewoon niet jouw sport.

Nou zeg. Inderdaad. En dan nog miepen over een gebrek aan hooggebergte. De Mortirolo is een moordenaar en die laatste was net zo gruwelijk. Hoe hoog wil je het hebben dan? Ik snap hier echt niets van

Eens met Guus. Ik heb een zeer vermakelijke etappe gezien.

Serieus.. Wat een mooie rit was dit.

Bitter weinig echt hooggebergte… Verklaar dat eens Zaterdag was fantastisch. Geen echt hooggebergte. De Mortirolo vind je dus ook niks. Dus alleen de Gavia en de Stelvio over en dan is het goed voor jou?

Goed, wat is hooggebergte. Als je bedoeld dat ze niet veel boven de 3000 meter gaan dan heb je gelijk. Dat er niet veel bergetappes zijn? dan toch maar eens goed naar het routeschema kijken. Genoeg lastige bergen om verschil te maken

Het is ook nooit goed, vroeger was alles beter……… Ga kleiduivenschieten kijken en val niemand hier meer lastig met je dwaze opmerkingen!

Dat vind ik nu een goed advies

Niet zo happen mensen. Deze persoon vindt het gewoon leuk om wat domme dingen te roepen. Niet reageren is veel beter.

Ai ai…. Ik kan me wel inbeelden dat het boeiend was voor fans van Arensman. Voor de rest: de eerste tempoversnelling bij de favorieten op 4 km van de laatste top. In de tour zou men dat slaapverwekkend vinden. Overigens werd de Mortirolo beklommen langs een makkelijke kant en meer dan een loper is dat niet. En het verschil tussen echt hooggebergte en Vuelta – bergritten lijkt me wel duidelijk.

Heerlijke etappe.. Jan Hirt dik verdiend gewonnen..

Ik was minder onder de indruk van Nibali en Landa.. Als je je ploeg zo opzichtig aan het werk zet, moet je ook echt wat leveren, vind ik.. Nibali nooit meer dan 5 seconden voorsprong in de afdaling.. Landa nooit een serieuze aanval op Carapaz.. doet hooguit een zaakje voor zijn podiumplek..

Hahahaha hoe durf je dit te zeggen? Landa, hindley en carapaz hebben het record van pantani verbroken op die klim. Denk niet dat er nog heel veel aanvallen bij zat met het tempo wat ze omhoog reden.

Arensman is terug in het AK. Mag nog steeds in de aanval met deze tijdsachterstand dus nog 1x in een aanval die slaagt en je staat top 10.

Wellicht in de tijdrit, maar aanvallen zal toch wel de voorkeur hebben!

Ik zit toch ff te balen voor Arensman, 2e in de rit en nu 12e in het klassement, uiteindelijk koop je daar niks voor.

Aan de andere kant wel perspectief. Vandaag toch een minuut gepakt op Valverde en Lopez kan hij altijd voorbij. Top 10 vanuit de goede vlucht lijkt me niet onmogelijk

Hirt net wat slimmer gereden, iets anders ingedeeld.. Maar Thymen lijkt me een slimme kerel.. zou me niks verbazen als hij het deze week nog een keer probeert en dan wel raak schiet..

Heel jammer, maar belooft nog wel wat voor de laatste week idd.

Lopez valt nog wel weg, maar er komen er ook nog overheen van achteruit. Gewoon mee aanhaken, ervaren hoe dat is en evt. nog eens mee naar voren, dan zie je vanzelf waar je uitkomt en is top 10 nog mogelijk. Martin is iig uitgeschakeld en Valverde wel taai, maar kan ook knappen en op 15 min. eindigen.

Wat rijdt dat Intermarché toch sterk sinds afgelopen Vuelta zeg

Nog goed dat het geen Russische of Italiaanse ploeg is, anders zou…

Maak daar maar de Clasica San Sebastian van. Daar waren ze ook 4de en 7de. Met Rota die letterlijk wegvalt uit de laatste groep in de laatste afdaling, dus wie weet was het noch beter geweest.

ja, ’t lijkt Vacances Soleil wel. Oh wacht…

Echt teleurgesteld in de vorm van arendsman. Had ik toch wel sterker ingeschat dan Hirt.

Het is Arensman en niet arendsman. En verder: tsja…

Ik denk dat dat meer zegt over jouw inschattingsvermogen dat de vorm van Arensman, dus daar zou je teleurgesteld over moeten zijn.

Arensman was niet perse minder maar had gewoon teveel gedaan onderweg. Dit optreden is toch veelbelovend. Op klim gebied komen op dit moment talent te kort, dus Arensman is een zeer fijne toevoeging.

@kapottefiets…volg je wel wielrennen. Arensman is een jongeman van 22. Rijdt zijn tweede grote ronde. Klasbak in wording. Kortom iets meer respect voor zijn uitstekende prestatie.

Hirt was in de Mortirolo rit van 2019 2de achter Ciccone. Die jongen is echt wel een fan van die klim zeg.

Wat een prachtige Giro is dit al geworden. Vrijwel alleen maar prachtetappes.

Serieus? Alleen Turijn was echt een strijd tussen de klassementsmannen. Vandaag is het toch vooral ook weer kijken en korte speldenprikjes. Carapaz als dieptepunt toch wel. Staat in het roze, maar koerst alles behalve attractief. En dan rijdt hij hier niet eens tegen de Pogacar, Roglic en Bernals van deze wereld, maar toch de B garnituur der klassementsrenners.

Je zou bijna hopen dat zo’n Almeida in de tijdrit dit koersgedrag nog gaat afstraffen ook.

@FDJ: ‘hij rijdt in het roze’. Dan doe je dit. Hij kan denk ik ook niet beter en INEOS zal nog iets moeten verzinnen op Hindley.

@FDJ: ik vind het toch ook een boeiende ronde hoor

@FDJ er ontbreken natuurlijk een aantal toppers (zoals altijd in elke wedstrijd), maar dit is toch gewoon de wereldtop op het gebied van ronderenners die hier rondrijdt. Ik begrijp dat downgraden niet zo goed. En verder vind ik dit een sprankelende editie. Veel strijd op verschillende fronten elke dag en de top van het klassement staat nog op een zakdoek op een paar dagen van het einde. Het kan werkelijk nog alle kanten uit. En dan rijden ze ook nog eens door het aards paradijs, wat wil je nog meer?

Ik vind met alle respect dit niet de absolute wereldtop qua rondrennen. Daar missen er gewoon teveel voor. En qua attractieve koers vind ik hem tegenvallen. Grappige is dat een aantal hier het in de Tour altijd vreselijk vinden als de klassementsrenners niet voor de ritwinst strijden. Gebeurt nu structureel en dan is het ineens geen ding meer.

Zowel de Etna en de Blockhaus vielen enorm tegen. Turijn was de eerste echte rit waar vol voor het klassement gestreden werd.

En ik vind Carapaz de hele koers al niet erg aantrekkelijk rijden. Afwachtend, reactief. Als je ziet op de Blockhaus hoe hij zijn ploeg op kop zet en wat hij vervolgens laat zien… dan valt dit enorm tegen.

Uitstekend gereden door Hirt, zichzelf niet opgeblazen en rustig gebleven; Arensman dapper weerwerk geleverd. Verder geen groots vuurwerk, klassementsrenners zijn te veel aan elkaar gewaagd, maar echt vervelend werd het gelukkig niet. Eigenlijk wel goed voor de wedstrijd.

Ik zou de finishfoto tussen Hindley en Carapaz wel eens willen zien, dat scheelde bijna niks.

En Bouman niet te vergeten

Tijdslimiet meer dan een uur, waar ben je dan mee bezig.

Zo , vacansoleil tijden herleven helemaal

R. Ricco E. Mozquerra B. Markus

Hirt: ketting sloeg over. Is dat een SRAM probleem ??

Arensman manhaftig gestreden, wellicht onderweg te veel gedaan maar dat zal de aard van het beestje zijn. Zijn tijd komt nog wel!

En toch ook weer ontzettende pech voor Kelderman. Die zag er prima uit tot hij lek reed. En als je dan niet snel kunt terugkomen, wordt het hopeloos. Hij zal zich wel hebben laten uitbollen om het later deze week nog eens te proberen. Als hij tenminste niet totaal ontmoedigd is geraakt door de zoveelste tegenslag. Blijven proberen!

Als Kelderman zo snel ontmoedigd raakt, was hij jaren geleden al gestopt met Wielrennen

Kelderman wordt juist zenuwachtig en achterdochtig wanneer alles van een leien dakje gaat…

En weer staat Nederland met lege handen en is Valverde nu zo goed (42) of de rest zo slecht.

“En weer staat Nederland met lege handen”

10 jaar geleden was het een nationale feestdag als een Nederlander in de vroege vlucht zat, nu is er een 2de plek en het uitdiepen van de voorsprong in het bergklassement en is het blijkbaar niet goed genoeg. Soms mag een beetje realiteitszin ook.

Qua Valverde, die had natuurlijk wat voorsprong vanuit de vroege vlucht, en oudere atleten die nog steeds meekunnen komt wat vaker voor, waarschijnlijk door betere conditionering.

Was dit niet die ‘Max’-fanboy?

Fantastisch gereden de jonge Arensman. Hirt is ouder met een pak meer ervaring. Hij wist de klim beter in te delen. Een leermoment voor Arensman, maar zijn talent is overduidelijk.

Ik vond die laatste afdaling naar Aprica wel echt op het randje. Zo smal en zulke bochten.

Kwestie van voorzichtig dalen als je niet wilt vallen. Of ervoor kiezen risico te nemen.