’Gemêleerde nieuwe woonwijk’ bij ’s Molenaarsbrug krijgt vorm: ruim 300 nieuwe woningen erbij | Leidsch Dagblad

2022-10-14 22:00:25 By : Ms. Kelly ZHU

Een tekening van bovenaf van de nieuwe woonwijk in ’s Molenaarshoek.© Foto Gemeente Alphen aan den Rijn/Nieman.

De gemeente Alphen aan den Rijn en wooncorporatie Woonforte hebben de bouwplannen voor een gehele nieuwe wijk nabij de ’s Molenaarsbrug voltooid. Er komen tweehonderd permanente woningen, en nog eens negentig tijdelijke woningen.

Wethouder Gerard van As is blij met de bouwplannen voor de tijdelijke woningen aan de Zaagmolenweg: „Het is belangrijk, omdat het voor verschillende groepen nu heel lastig is om een betaalbare huurwoning te vinden. Denk aan jongeren of mensen na een echtscheiding.”

Ook Woonforte is opgetogen dat er een bouwimpuls plaatsvindt, om zo de wachtlijsten voor Alphense sociale huurwoningen iets te kunnen verkorten. „ We zijn heel blij met deze nieuwe locatie”, laat directeur Monique Brewster weten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het geplande nieuwe wooncomplex bij de Zaagmolenweg.© Foto Woonforte

Zowel de gemeente als Woonforte kunnen wel een succes gebruiken, nu de nieuwe woningen op de Korenbloemweg er voorlopig niet lijken te komen.

Projectontwikkelaar Robert Gras van Nieman neemt de tweehonderd permanente woningen in de ’s Molenaarshoek voor zijn rekening, die op een steenworp afstand van de tijdelijke woningen gebouwd zullen worden. Gras denkt ’een fraaie woonwijk aan Alphen toe te voegen’.

Er moeten volgens de plannen op de oude locaties van de Asfaltcentrale en bakkerij Visser zo’n twee honderd woningen verrijzen, waarvan iets meer dan eenderde sociale huurwoningen. Veertig procent wordt koop- en middenhuurappartementen, en de rest zit in het hogere segment. Dat alles levert een ’gemêleerde nieuwe woonwijk’ op, denkt de gemeente. Landschapsarchitecten gaan bovendien werk maken van een ’overgang tussen water en polder’.

Volgens de huidige planning moeten de tijdelijke woningen in de zomer van 2022 worden opgeleverd, al is er nog wel een kans dat de rugstreeppad roet in het eten gooit. De permanente woonwijk heeft nog geen opleverdatum.

Wil je dagelijks alle hoogtepunten uit het nieuws in je inbox?