Fietspontjes over de Tjonger en de Linde na kleine aanpassingen weer in gebruik - Leeuwarder Courant

2022-08-19 20:45:08 By : Mr. Summer Fan

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Daaruit bleek dat de fietspontjes veilig zijn. De gemeenten doen momenteel toch een aantal aanpassingen, zodat de fietspontjes nog veiliger worden. Rond begin augustus kunnen de fietspontjesweer gebruikt worden.

Een onafhankelijke veiligheidsexpert heeft de veiligheidsanalyse uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar wet- en regelgeving, de technische staat van de pontjes en aspecten ten aanzien van keuring en onderhoud. Uit de analyse blijkt dat beide pontjes geen zichtbare gebreken hebben. Ook hebben de fietspontjes geen grote afwijkingen ten opzichte van andere fietspontjes in Nederland. In het rapport worden wel een aantal aanbevelingen gedaan om de veiligheid nog beter te maken. Gemeente Weststellingwerf gaat deze aanpassingen samen met de gemeente De Fryske Marren en de gemeente Steenwijkerland uitvoeren. Zo gaan de gemeenten kettinkjes aanbrengen aan de voor- en achterzijde van de pontjes, zodat een (duo)fiets of driewieler niet het water in kan rollen. Ook worden de informatieborden aan de oeverzijden aangepast. Daarnaast wordt er een voorziening gemaakt om uit het water te kunnen klimmen, mocht iemand in het water vallen. Tot slot gaan de gemeenten een logboek bijhouden voor het onderhoud en de keuringen.

De gemeenten verwachten dat de fietspontjes rond begin augustus weer gebruikt kunnen worden, als de aanpassingen dan klaar zijn. Tot die tijd is er voor beide locaties een omleidingsroute. Richting de gemeente De Fryske Marren is de route via de Lemsterweg naar Echtenerbrug de beste optie. Aan de overkant van de Linde, tussen Oldetrijne en Oldemarkt, komen is mogelijk via de brug bij de Driewegsluis.

Release: 94198578cec074e27a72024b279c3275585cdc87