Erik (25): 'Het is tijd om hiphop een groter podium te bieden'

2021-12-27 02:21:35 By : Mr. Ryan Jiang

Doetinchemmer Erik Bruil is nog maar 25 jaar oud, maar leeft van zijn grootste passie: hiphop. Niet als artiest, maar als ondernemer. Met zijn bedrijf Nederhop helpt hij op zijn manier bouwen aan de hiphopscene. “Hiphop mag een stuk serieuzer genomen worden door Nederland”, vindt hij.

Erik heeft meer dan 30.000 volgers op Instagram, deed interviews met artiesten zoals Ronnie Flex en Kevin en Josylvio en heeft een eigen podcast. Daarnaast studeerde hij onlangs cum laude af. Zijn masterthesis ging over de businessmodellen van de Nederlandse hiphop labels. Hiervoor sprak hij met Sony Music, het grootste hiphoplabel van Nederland Top Notch en nog acht labels. Zoals je leest: Erik laat er geen gras over groeien. Hiphop is zijn leven.

Erik had niet kunnen voorspellen dat de eerste line die hij plaatste op Instagram ervoor zou zorgen dat hij 5 jaar later een bedrijf in de hiphop zou hebben. Toch zag-ie al snel meer dan alleen een Instagram account voor zich. “Ik wist het. Hier zit meer in. Als je ondernemend bent ingesteld, zie je kansen. Ik ben in mijn hoofd altijd een paar stappen verder.” 

Lees verder onder de foto:

Zijn doel? Bijdragen aan het professionaliseren van de scene. “Er worden veel grappen gemaakt over rappers die alleen maar ‘jo, jo’ roepen en hun vingers in de lucht gooien en daarnaast alleen maar praten over vrouwen en geld. Dat is niet wat hiphop is. Hiphop is een cultuur, een denkwijze en kritisch kijken naar de maatschappij. Hiphop zorgt ervoor dat jongeren die zich niet gezien voelen, gehoord worden.” Dat geldt ook voor Erik zelf, die opgroeide zonder vader.

Ondertussen mag Erik zich eigenaar noemen van Nederhop, heeft hij een team om zich heen en kan hij leven van zijn bedrijf. En dat terwijl hij nog maar net zijn diploma Strategic Management op zak heeft en onderneemt in coronatijden. Wat is zijn geheim? “De passies ondernemerschap en hiphop – die combinatie.

Daarnaast werkt hij hard. “Veel uren maken, netwerken, blijven bouwen aan je bedrijf, mezelf blijven ontwikkelen door YouTube filmpjes en boeken te lezen over hoe je een business opzet, potentiële klanten opvolgen en natuurlijk blijven doen waar het allemaal mee begon: consistent posten op Instagram.” 

De ondernemer is niet bang om fouten te maken. “Die maak je toch wel. Naar klanten, naar teamleden en naar mezelf. Het gaat met vallen en opstaan. Als ik mijn doel maar bereik: een groot hiphopbedrijf dat zich richt op verschillende onderdelen van de industrie. Het is tijd om hiphop een groter podium te bieden, opkomende artiesten een steuntje in de rug te geven en te laten zien dat hiphop diepgang heeft.” 

Dat Doetinchem veel leuks te bieden heeft, weten wij natuurlijk als geen ander. Toch zijn we altijd benieuwd naar jullie…

Doe mee en maak kans op leuke prijzen.

Van musical tot concert: win bij indebuurt een avondje uit

Hier check je welke huisarts, tandarts en andere zorgverleners in Doetinchem bij jou passen

Aangeboden door de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Gratis parkeren in de binnenstad tijdens artikelen afhalen: zo werkt het

Blijf op de hoogte van alles uit Doetinchem

© 2021 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden