Eerste superjacht Russische eigenaar onder de hamer

2022-07-01 18:38:42 By : Ms. Sophie Bee

Het jacht met een lengte van 72 meter werd aan de ketting gelegd in Gibraltar. Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat het schip geveild wordt.

Hoewel er wereldwijd berichten waren over 'in beslag genomen' superjachten, blijft maandenlang onduidelijk hoe de toekomst er voor die jachten en hun Russische eigenaren uitziet. In veel gevallen is die toekomst nog steeds ongewis en waarschijnlijk zullen de eigenaren deze zomer niet voor de kust van Saint Tropez dobberen.

De plannen rondom de in beslag genomen Axioma, een superjacht met een lengte van 72 meter, worden haast net zo helder als de blauwe kleur van de romp. Het jacht dat in Turkije werd gebouwd is in beslag genomen op Gibraltar. Het hooggerechtshof van Gibraltar heeft nu een bevel gegeven om het schip te laten veilen, omdat de eigenaar op de sanctielijst van het Verenigd Koninkrijk staat.

De eigenaarshut van de Axioma werd namelijk betrokken door de Russische staalmiljardair Dmitry Pumpyansky, die zijn vermogen verdiende door stalen buizen te produceren voor de olie- en gasindustrie. In de meeste gevallen is het voor overheden niet zo makkelijk om een superjacht te verkopen. Daar gaat vaak een juridische strijd aan vooraf en ondertussen lopen de kosten voor het onderhoud door, waarvan het bonnetje bij de betreffende overheid komt te liggen.

In het geval van de Axioma ligt het net even anders. Hoewel Pumpyansky eigenaar is van het schip, is het beheer in handen van Pyrene Investments. Deze beheermaatschappij heeft een lening van 21,5 miljoen dollar lopen bij de Amerikaanse bank JPMorgan. Doordat de Rus op de sanctielijst kwam te staan, werd deze leningsovereenkomst geschonden. De opbrengst van de veiling van het superjacht zal nu deze lening moeten dekken.

Ironisch genoeg werd de Axioma in Turkije werd gebouwd, waar andere superjachteigenaren hun veilige haven vonden, omdat Turkije de gigantische schepen ondanks sancties niet aan de ketting legt. Zo bracht oligarch Roman Abramovitsj zijn 140 meter lange jacht Solaris naar de Turkse wateren.

Naar verluidt zou het schip Axioma zo'n 75 miljoen dollar waard zijn, maar zoals we inmiddels weten: superjachten met een vreemd verleden, doen het een stuk minder goed in de verkoop.

Benieuwd naar de rol van Nederland als bouwer in de superjachtindustrie? Bestel de nieuwe Quote hier zonder verzendkosten, die geheel in het teken staat van de Hollandse goudkust:

/script>