De Wereldwinkel blaast 50 fairtrade kaarsjes uit

2021-11-03 06:11:33 By : Ms. Sarah Yang

De Wereldwinkel bestaat 50 jaar. Een 'typische winkel' vol verhalen en wereldverbeteraars van toen. In Amsterdam vind je boeddha tot baboesjka en een allerhande aan fairtrade cadeautjes.

Zeg je Wereldwinkel dan is de kans groot dat direct visioenen van, houten poppenbeeldjes en creaties van kralen en veren voorbijschieten. Van het net-niet cadeau van je net-niet ex-schoonmoeder. Tijden veranderen. ,We hebben nog vaak een stoffig imago”, beaamt Lida van der Voorst. Ze in de moderne vestiging op de Amsterdamse Ceintuurbaan die, ook alle andere gerund wordt door vrijwilligers. Waaronder ook Jan, die net een kleine lekkage is hersteld en inventief een ventilator heeft geplaatst, zodat de muur kan drogen. ,,De betaalde kracht is onze schoonmaker!” lacht hij. ,,Wil je trouwens koffie? Die is heel goed hier”, ontstaan ​​​​de vriendelijke pensionado. Fairtrade inderdaad, ,,een van de eerste producten hier in de winkel en nog altijd vaste klanten speciaal voor onze koffie.”

Hij kwam 'erbij' dankzij zijn vrouw, zo'n 35 jaar geleden alweer. ,,Weet je nog hoe we in de bres sprongen voor die Zuid-Afrikaanse sinaasappel?” haalt hij herinneringen op met collega Lida. Ja, dat weet ook nog wel ,,het waren apartheidsinaasappels, besmeurd door slavernij, we voltooiingen pamfletten en deelden ze uit.” Wereldverbeteraars waren ze, strijdlustig en altijd paraat op de barricades te springen. En dat deed ze dan ook regelmatig -,,mooie tijden…”-, net als veel andere vrijwilligers. ,,De Wereldwinkel was in die tijd een echte beweging met mensen die er net zo in stonden als jij, en nog steeds is het een vereniging waar alle leden hun stem hebben.”

Ze begon bij een Wereldwinkelkraam op de markt van Alphen aan de Rijn, ,,we verkochten eigenlijk alleen maar koffie en rietsuiker en discussieerden met voorbijgangers over de wereld” en decennia later doet ze de PR voor deze Amsterdamse vestiging. Van Eerbeek tot Oostburg en Appingedam, maar ook in Delft, Rotterdam en Den Haag: je vindt de winkel in uithoek en grote stad, al kunnen ze onderling sterk verschillen wat betreft inrichting en aanbod, weet ook Van der Voorst. ,,Ik zal geen locaties noemen, maar ik ken er een paar echt nog dat oude imago eer aan doen.” Etalages vol met groezelige snuisterijen, heel dicht op elkaar. Handgemaakt ergens in een Afrikaans land in ontwikkeling, dat dan weer wel.

Ergens wel jammer, ,,hierdoor denken veel mensen dat alle winkels zo zijn en wij proberen juist te vernieuwen en een winkel te creëren waar voor elk wat wils.” Met verve, blijkt wanneer ze een rondje 'Amsterdamse collectie' toont, en handgemaakt in een Afrikaans land ook heel erg mooi kan zijn. ,,Kijk, dit zijn de powervrouwen voor echte powervrouwen”, wijst ze naar bronzen beeldjes vol vrouwelijke vormen uit Zimbabwe. Het lijkt op Mandela, ,,het moet een Zulu-man voorstellen, maar waar die voor staat weet ik niet.” De foodcollectie is wel wat kleiner geworden door de 'verAppiealisering' van faitrade, ,,supermarkten kunnen het altijd goedkoper aanbieden dan wij, maar wij hebben wel limited edition-smaken Tony Chocolonely die zij niét!”

Om haar nek een ketting van een levensboom en met een knipoog ,,typische Wereldwinkel”. Volgend jaar bestaat deze vestiging 40 jaar, ,we gaan op natuurlijke wijze, trouwen” en hun achterban is trouw. Veel vaste klanten die net als zij 'iets ideëels' hebben. ,,Ze komen langs, slaan cadeautjes in en praten nog wat.” Of de man uit Amsterdam Noord die elke week de metro pakt, de halte is praktisch voor de deur, en langskomt voor 36 zakjes Fairtrade koffiecupjes. Maar er komen ook toeristen, ,,en ook jongeren weten ons meer te vinden voor cadeautjes, we hebben beste leuke spullen, hoor”, promoot ze met een lach. De geluksbrengertjes en reisboeddha's zijn erg populair onder millennials en ook de duurzame designvazen ​​​​en waterflessen zijn geliefd. Nieuw zijn de stoffen boterhamzakjes met print die je kunt afwassen en een mobiel prullenbakje dat je overal kunt neerzetten, ,,ideaal voor in het park.”

Ze pakt een dromenvanger vast, versierd met kralen en veren. ,,Dit is nou ook typisch Wereldwinkel, en deze waren er volgens mij 50 jaar geleden al.” Ze strijkt over een lotuskaars, te koop in allerlei pastelkleuren. Niet per se haarsmaak, ,,maar nog steeds een bestseller.” Toch is het niet altijd gemakkelijk overeind te blijven in een stad waar toekomstige nieuwe boetiekjes en pop-ups uit de grond schieten, besluit ze. ,,We hebben weinig budget, maar we doen ons best om de winkel op de kaart te zetten. Er komen nog steeds buurtgenoten binnen die vragen: zit de Wereldwinkel hier al lang?”

– Op 21 augustus 1969 opende Wereldwinkel Breukelen en was hiermee de eerste

– producten als rietsuiker en koffie worden nog steeds verkocht

– rond 2000 waren meer dan 400 wereldwinkels in Nederland

– wereldwinkels zijn er wereldwijd, van Japan tot de VS zijn er meer dan 4.000

– nu: 242 wereldwinkels in ons land

– 1 maart 2019 opende Wereldwinkel Zwolle en is hiermee de jongste

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer leuks ontvangen? ️

© 2021 Metronieuws.nl. Alle rechten voorbehouden