De kerk biedt weinig weerstand tegen de storm van ikkerigheid, vindt Bram van de Beek | Nederlands Dagblad

2022-08-07 01:11:03 By : Mr. Martin Yan

log in met je e-mailadres

De boeken van theoloog Bram van de Beek waren al nooit voor tere zieltjes. Maar in zijn nieuwe boek over het ‘ego’ schopt hij tegen alle mogelijke schenen aan. Soms kort door de bocht, maar wel met een goed doel. Want af en toe moet je wakker worden geschud.

1. wanneer u op de PDF-button rechtsonder klikt, krijgt u het printvenster

2. u maakt dan de afdrukkeuze PDF

4. het wordt nu opgeslagen als PDF

5. Wij wensen u veel leesplezier

‘Waarom mogen reformatorische christenen niet de vrijheid hebben om hun kinderen naar een school te sturen waar homoseksualiteit wordt afgewezen? Waarom mogen ambtenaren niet vrijgesteld worden en kunnen gynaecologen niet worden vrijgeroosterd, juist ter wille van de vrijheid van overtuiging die ze mogen hebben?’ Want we prediken toch dat mensen vrij zijn, dat ze mogen kiezen wie ze willen zijn en wat ze willen geloven, dat ze mogen doen waar ze zin in hebben? 

Niet eerder zat een boek van de zeer productieve protestantse theoloog Bram van de Beek (1946) zozeer boven op de actualiteit als zijn recent uitgekomen Ego. Een cultuuranalyse van het ik. Van de Beek hield al nooit van lievige theologie, maar niet eerder spr..

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vier artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Heeft u al een account? Log in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Veertien is ze pas als de Poolse Maria Florkowska gaat werken voor het verzet in het door de Duitsers bezette Warschau. Onder de hoede van Irena Sienkiewicz start ze in maart 1941 met het rondbrengen van geheime boodschappen, terwijl moeder Florkowska Joodse baby’s redt. Die worden via moeder-overste Matylda van het franciscanessenklooster ondergebracht bij vertrouwde families of kindertehuizen. Daarvoor worden valse doopbewijzen gemaakt. Als Maria door de Duitsers wordt betrapt met zulke certificaten, wordt het hele gezin gevangengezet in de beruchte Pawiak. Nadat het meisje een afschuwelijke ondervraging door de Gestapo heeft ondergaan, komt ze met haar familie terecht in een kamp in Oswiecim, het later beruchte Auschwitz-Birkenau.

450 jaar geleden kozen Nederlandse steden en gewesten de zijde van Willem van Oranje in de Opstand tegen Spanje. Zo harmonieus als dat lijkt, was het niet.

Noord-Korea zegt nooit sorry is een meanderende zoektocht met zijpaden die in de actualiteit spelen en gaan over K-pop en Squid Game.

In zijn nieuwe roman Elizabeth Finch laat Julian Barnes zijn hoofdpersonage zoeken naar een geheim in het leven van de docente op wie hij heimelijk verliefd was.

In de Bijbel komen vele soorten bomen voor. Van de appelboom tot de eik, en van de ceder tot de mosterdboom. Stiltetrainer Mirjam zet deze bomen centraal in een vorm van lectio divina. Meditaties erbij zijn te beluisteren via een QR-code. Ze begint met de bomen in het algemeen uit Genesis 1 en eindigt met de levensboom uit Openbaring 22. Voor 50 dagen wordt de methode consequent volgehouden: het aansteken van een kaars, het bewust worden van je lijf en leden, het lezen van Gods Woord en dan stil worden en rusten bij God. Vandaaruit kun je gedachten delen met anderen en weer de wereld in. 40 dagen lang word je zo verstild door bomen uit het Oude Testament en 10 dagen door die uit het Nieuwe Testament. De teksten zijn uiteraard op de bomen gericht en daarmee per definitie versmald en toegespitst. Dat geeft weleens een kronkel in de voorgestelde gedachtegang, bij de boom van kennis van goed en kwaad bijvoorbeeld. Daar gaat het meer over de wakende engel(en), dan over de boom en zijn betekenis. Maar alle teksten willen stevigheid en balans geven, rust met een verwijzing naar het licht waarnaar de bomen groeien.

Vasten. Het roept onmiddellijk gedachten op aan minder, anders of niet eten. Wellicht zelfs aan een dieet, al dan niet succesvol toegepast. De auteur, Duits theoloog en pedagoog, is een fervent voorstander van het tijdelijke vasten. Vasten in deeltijd, een dag in de week, een week, of nog weer anders. Hij noemt Benedictus van Nursia uit de zesde eeuw als een van de belangrijke bronnen dan dit tijdelijke vasten. Het werkt door in tradities waarin woensdag of vrijdag een vaste dag van vasten zijn. Het piece de resistance van dit boekje wordt gevormd door de Wegwijzer vanaf bladzijde 60 – informatie bij deze spirituele gids. Voor zeven weken worden zeven thema’s geboden die bij het vasten die week aan de orde zijn. Bijvoorbeeld, een periode van opruimen, reinigen. Wat heb je echt nodig? Of een periode van losmaken, wat vastzit weer in beweging krijgen. Dit boekje is ook praktisch van aard: moet je nu vasten in een verhouding 12:12 uur per dag of 16:8, 18:6? Voor iemand die behoefte heeft aan informatie met inhoud geeft dit boekje in kort bestek veel.

Wij zijn gewend om dingen aan Jezus te vragen. Vooral in gebed. Maar Jezus vraagt ook ons van alles. Die vragen zetten aan het denken en ontregelen nogal eens de gewone gang van zaken. Dominee Marien Kollenstaart wil mensen leren vragen te stellen. Het is een manier van leren die we kennen uit de Joodse traditie. En het is een manier om een relatie te verdiepen en onderhouden. Zo is dat volgens hem ook in het geloof. Jezus is het antwoord op vele vragen, maar we kunnen ook zeggen dat Hij de Vraag is voor je antwoorden. Omdat de veertigdagentijd een goede tijd is om de relatie met Jezus te verdiepen wil dit boekje helpen om te luisteren naar zijn vragen. Die variëren van ‘Wat kosten vijf mussen’ uit Lukas 12: 6 tot ‘Waarom slapen jullie’ uit Lukas 22: 46. De zeer korte overdenking, samen met een korte vraag ter reflectie, beslaan steeds een bladzijde en kenmerken zich door eenvoud en toelichting op de bijbeltekst, soms met een eigentijds voorbeeld. Als een toegift, voor de 41e dag, is er een Paasvraag. Met name de eigen stille tijd kan baat hebben bij dit vragenboekje.

De schrijver typeert zichzelf als een aanbidder. Het is zijn grote wens dat gelovigen Jezus beter leren kennen en dat ze een oppepper voor hun gebedsleven krijgen. Daarom schreef hij dit boek voor de veertigdagentijd voor Pasen. Door het thema en de behandeling van de eerste drie hoofdstukken van het bijbelboek Openbaring leent het boek zich ook voor een andere tijd van veertig dagen. Voor elke dag is er een bijbelgedeelte, een reflectie daarop en ruimte voor aantekeningen. Het valt op dat er veel bijbelteksten worden gebruikt en geciteerd. Dat geeft een gevoel van bijbels houvast, maar het komt de concentratie en de eenvoud niet ten goede. Intimiteit – verborgen omgang met God noemt een psalmberijming dat – is gebaat bij een enkele gedachte, een enkele regel, geen veelheid ervan. Het boek noemt de relatie met Jezus beslissend. Of met gezang 441 (Liedboek 1973): het moet toch Jezus zijn. Vandaar dat Hij in een veelheid aan kenmerken langszij komt in dit met gedrevenheid en persoonlijke passie geschreven boek, waarvan de theologie herkenbaar evangelicaal is. De passie is aanstekelijk.

De novelle De nacht die mijn leven voorgoed veranderde vertelt het waargebeurde verhaal van een jonge overlevende van Buchenwald, die moet leven met een traumatisch geheim.

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 15e etappe fietst Jort van Slooten.

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 14e etappe fietst Aliene Boele.

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 13e etappe fietst Jaap-Harm de Jong.

log in met je e-mailadres

Het zijn onrustige tijden. Wij brengen u betrouwbare informatie. Vanuit het geloof, de hoop en de liefde die ons drijven.