Dé oorbellen om je leven én scherm mee op te vrolijken

2022-05-27 18:54:05 By : Ms. jing shang

FF snel over opvallende oorkunst in de vorm van veren, schelpen, bladeren, sterren en bloemen.

Sterren, veren, schelpen, bladeren en bloemen: het zijn niet alleen accessoires om je huis mee op te leuken, nu de kerst voorbij is verplaatsen we die jolige kerstballen zo naar onze oren. Statement-oorbellen zijn terug - en hoe. We moeten het er FF over hebben.

Het was misschien een kwestie van tijd dat statement-oorbellen terug zouden komen. Ten eerste omdat we langzaamaan wat uitgekeken raken op subtiele ringetjes; zelfs als het een hele rij ervan is. Daarbij willen we met al dat videobellen tijdens thuiswerken toch iets gezelligs in beeld hebben. Een van de weinige lichaamsplekken die je dan kan versieren zijn dan die oorlellen, die er anders toch vrij nutteloos bij bungelen. Thuis dan.

Buitenshuis hebben onze oorschelpen het zwaar, die van mij althans. Ik zag laatst een meme over overspannen oren die ik hier graag deel (al is het zonder beeld minder grappig). We zien een oorschelp vol oorbelletjes, een brillenpoot die achter het oor rust, een mondkapje eromheen en oordopjes erin. Erbij de tekst: 'my ears: "do you want me to hold your bag too?"' Vond ik even accuraat als komisch en tragisch, want het is waar: die arme oortjes hebben wat te verduren tegenwoordig. Zelf ga ik al niet meer met tas de deur uit, mijn oren dragen alles.

Nu komen daar dus ook nog grote oorbellen bij. Hoe we daar in vredesnaam nog een mondkapje overheen krijgen weet ik niet, maar soit. Laten we het voorlopig een binnenshuis-trend noemen. Aan de hand is 'ie wel, zeker als we de collectiepresentaties voor komende zomer mochten geloven: we zagen veel grote, opvallende oorbellen voorbij komen. Gemene deler in al dit accessoires-geweld zijn de organische en natuurlijke vormen. Dolce & Gabbana toonden een paar jaar geleden al fruitoorbellen (die we nu ook weer op Instagram voorbij zien komen) en styleden voor SS21 de oren van modellen met fleurige, lange oorbellen op of over de schouders.

Jacquemus pakte het iets minimalistischer aan met organisch gevormde accessoires - oorbellen en haarstekers - lijkend op bladeren en schelpen. Daarover gesproken: bij Acne Studios zagen we grillig gevormde oorhangers met daarin stukken parelmoer. Dior toonde iets subtielere gouden bedeltjes in de vorm van planten en veren. Isabel Marant ging dan weer all out met enorme zilverkleurige sterren in de oren. Zie alle voorbeelden hierboven.

Wat bij dit alles opvalt is dat het niet - zoals een paar jaar geleden- maar bij één oorbel blijft. De modellen droegen in beide oren grote hangers, met soms ook nog accessoires in het haar en om de nek. 'Als je het doet, doe het dan goed', moeten de ontwerpers hebben gedacht. Meestal zien we in het straatbeeld een afgezwakte versie van catwalktrends want 'het moet wel draagbaar blijven' maar ik vermoed dat we komend seizoen onszelf gewoon lekker helemaal volhangen. Sorry oren, not sorry.