Gemeenschappelijk desinfectiemiddel kan het genereren van superbacteriën bevorderen

2021-11-16 11:07:00 By : Ms. ellie Hao

We hebben ons privacybeleid bijgewerkt om duidelijker te maken hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken.

We gebruiken cookies om u een betere ervaring te bieden. U kunt ons Cookiebeleid hier lezen.

Vul het onderstaande formulier in en we e-mailen u een pdf-versie van "Algemeen desinfectiemiddel kan het genereren van superbugs bevorderen"

We hebben de neiging om ontsmettingsmiddelen te zien als onze bondgenoten in de strijd tegen ziekten, een gevoel dat misschien nooit sterker was dan tijdens de COVID-19-pandemie. Maar nu heeft een baanbrekend onderzoek van de Macquarie University aangetoond dat een veelgebruikt desinfectiemiddel een dubbel middel kan zijn, waardoor antibiotica niet meer werken en zelfs antibioticaresistentie bevordert. Antimicrobiële resistentie is een enorme, steeds groter wordende uitdaging voor de wereldwijde gezondheidszorg, en een van de grootste boosdoeners is een groep resistente bacteriën die bekend staat als de ESKAPE-pathogenen.

Deze veel voorkomende bacteriën - Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa en Enterobacter-soorten - zijn onschadelijk genoeg in hun natuurlijke habitat van darm, bodem of water. Als een patiënt die al ernstig ziek of immuungecompromitteerd is ermee in contact komt, kan dit echter leiden tot een levensbedreigende ziekte, waaronder longontsteking, sepsis en wondinfecties.

Een van de laatste verdedigingslinies tegen de ESKAPE-pathogenen zijn aminoglycoside-antibiotica, maar nu worden ook zij bedreigd door eigen vuur.

Biociden zijn in Australië niet gereguleerd en er is niet veel informatie over wat ze doen met de bacteriën waarvoor ze worden gebruikt.

Een team onder leiding van dr. Francesca Short en professor Ian Paulsen, van de afdeling Moleculaire Wetenschappen van Macquarie University, testte de effecten van het ontsmettingsmiddel benzalkoniumchloride (BAC) op aminoglycosiden en de ESKAPE-pathogenen.

"BAC is een biocide-desinfectiemiddel dat wordt gewaardeerd als niet-toxisch en wordt daarom veel gebruikt in de gezondheidszorg, voedselveiligheid en landbouw, maar ook in gewone huishoudelijke producten zoals antibacteriële doekjes, wonddesinfectiemiddelen, oogdruppels en oordruppels", zegt Dr. Short. zei.

"Onze studie wees uit dat BAC niet alleen kan voorkomen dat aminoglycoside-antibiotica werken, maar ook de evolutie van resistente bacteriën kan bevorderen, wat buitengewoon zorgwekkend is gezien het grote aantal BAC-gebruik."

Deze studie - gefinancierd door een subsidie ​​van de National Health and Medical Research Council - is de eerste keer dat onderzoekers de interactie tussen BAC en aminoglycosiden systematisch hebben onderzocht.

Het team ontdekte dat zelfs bij toediening op lage niveaus, BAC aminoglycosiden kan blokkeren om hun werk te doen, omdat het voorkomt dat de antibiotica de bacteriële cel binnendringen.

"Het verhoogt ook dramatisch de frequentie waarmee nieuwe, potentieel resistente mutanten verschijnen.

"Onze resultaten suggereren dat maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat bacteriën worden blootgesteld aan lagere BAG-niveaus - niveaus die niet hoog genoeg zijn om bacteriën te doden, maar hoog genoeg kunnen zijn om mutaties te laten optreden of de bacteriën te helpen geleidelijk te wennen aan de effecten van de antibiotica.

Als consumenten moeten we echter niet standaard antibacteriële producten kiezen, alleen maar omdat we denken dat ze onze gezinnen beter beschermen.

"Hoewel ontsmettingsmiddelen zoals antibacteriële doekjes meestal een hoog BAC-gehalte bevatten dat voldoende is om de bacteriën waarmee ze in eerste instantie in contact komen te doden, vormen ze toch een risico omdat deze verbinding een lange halfwaardetijd heeft, wat betekent dat het een tijdje in de omgeving blijft. lang voordat het kapot gaat.

"Onze resultaten suggereren ook dat de effectiviteit van aminoglycosiden kan worden verminderd door lage niveaus van BAC die tegelijkertijd worden ingenomen, bijvoorbeeld als iemand antibacteriële oogdruppels gebruikt tijdens een antibioticakuur."

Dr. Short zei dat verder onderzoek ons ​​zou helpen om deze producten optimaal te gebruiken, terwijl het risico dat ze ervoor zorgen dat bacteriën resistenter worden, wordt verminderd.

"Er zijn veel verschillende factoren die bepalen welke desinfectiemiddelen het beste zijn voor ziekenhuizen, en het is duidelijk dat we niet zomaar kunnen stoppen met het desinfecteren van oppervlakken in zorginstellingen", zei ze.

“Als je in en om het huis schoonmaakt, is het over het algemeen niet nodig om iets met de aanduiding 'antibacterieel' te gebruiken.

“Gewone zeep en schoonmaakmiddelen zullen bijna alle ziektekiemen verwijderen. Hoewel het een goed idee is om een ​​op bleekmiddel gebaseerd product op je toilet te gebruiken, heb je gewoon geen desinfectiemiddel van ziekenhuiskwaliteit nodig voor je badkamergootsteen of een doekje dat een antibacterieel residu achterlaat op je keukenbank.

“Als het gaat om producten voor persoonlijke verzorging, zoals oogdruppels, zou het in de toekomst beter zijn om over te stappen op voorgesteriliseerde producten voor eenmalig gebruik in plaats van chemische conserveermiddelen, omdat BAC niet alleen de effectiviteit van antibiotica vermindert, maar ook irritatie kan veroorzaken. en zelfs oogletsel bij langdurig gebruik.” Referentie Short FL, Lee V, Mamun R, et al. Benzalkoniumchloride antagoneert aminoglycoside-antibiotica en bevordert de ontwikkeling van resistentie. EBioGeneeskunde. 2021;73. doi:10.1016/j.ebiom.2021.103653

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd op basis van de volgende materialen. Opmerking: materiaal is mogelijk bewerkt voor lengte en inhoud. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de genoemde bron.