Anneke en Talitha van PetitJoli: 'In elke tas met tweedehands merkkleding zit een pareltje' - indebuurt Houten

2021-11-16 11:08:11 By : Ms. megan gu

In de gezellige winkel aan Plein 8 word je verwelkomd door de geur van verse koffie uit de koffiecorner en Franse deuntjes. De gekleurde kledingstukken springen direct in het oog en geven een vrolijke uitstraling. Sinds 7 september 2021 is hier de tweedehandswinkel voor merkkleding, PetitJoli, gevestigd. “Vroeger zaten we aan de Vlierweg, maar dat pand zijn we nu ontgroeid. Toen Van Dort Wijnspecialist vertrok, mochten wij hun plaats innemen.”

'Wij' zijn Anneke Tel en Talitha van Veen. “We merken dat tweedehands kleding steeds meer de standaard wordt”, begint Anneke. ”Toen we in 2012 begonnen aan de Koningin Julianastraat was dat heel anders. Vroeger moesten mensen vaker een drempel over om tweedehands te kopen; dan zouden we bijvoorbeeld horen: 'maar ik hoef hier niet per se te kopen'. Met andere woorden: ik kan kleding betalen uit een 'gewone' winkel. Dat maken we bijna niet meer mee.”

Anneke: ”Misschien hebben we Houtenaren een beetje omgebouwd naar tweedehands, en dus duurzamer, winkelen. We zijn begonnen met tweedehands merkkleding voor kinderen. Vervolgens kwam er merkkleding voor dames, zodat moeders hier niet alleen voor hun kinderen kunnen winkelen, maar ook voor zichzelf. Dus de naam van onze winkel dekt het niet meer helemaal, toch?” ze lacht. PetitJoli betekent letterlijk 'klein geluk'. Petit staat in dit geval voor kinderkleding. ”Eigenlijk zijn we uitgegroeid tot GrandeJoli! Ook dames maken we blij met kwalitatief hoogwaardige tweedehands spullen.”

Bij binnenkomst kom je direct de dameskleding, schoenen en accessoires tegen. In het souterrain, "voorheen de Rabobankkluis", vind je kinderkleding en schoenen, sport-, feest- en wintersportkleding. Er is zelfs een klein gedeelte met speelgoed en herenkleding en schoenen. “Onze kinderkleding varieert van maat 92 tot 176, en dameskleding van XS tot XL.” Daarnaast verkopen Anneke en Talitha nieuwe accessoires en cadeaus, zoals kettingen, oorbellen, kaarten en kopjes en schalen van het merk Rice.

Lees meer onder de foto's >

Alle kleding die je in de winkel vindt is dan ook van een bepaald merk. “We hebben hiervoor gekozen omdat we alleen kwaliteitsartikelen willen verkopen. Het geeft een zekere kick als je bijvoorbeeld een jurk tussen de rekken vindt die nieuw 200 euro kost. We rekenen ongeveer 1/3 van de nieuwprijs voor alle kledingstukken.” De merkkleding wordt door klanten zelf binnengebracht. Zij krijgen 30 procent van de opbrengst. “Dat houden we bij in een speciaal systeem. De klant krijgt via e-mail toegang tot dit systeem, zodat precies kan worden bijgehouden of een kledingstuk al is verkocht.” Je ziet ook meteen hoeveel tegoed je hebt gespaard. “Je kunt het tegoed in onze winkel besteden of laten uitbetalen.”

Is je artikel na zes weken nog niet verkocht? Dan krijg je bericht dat je het kunt ophalen, of Anneke en Talitha doneren het voor je aan Dorcas of Pleegzorg Nederland. Dat laatste doen ze ook met artikelen die niet geschikt zijn voor de verkoop. ”Eigenlijk zit er in elke tas die binnenkomt een juweeltje. Daar zijn we super blij mee. Zeker omdat we onze klanten kunnen verrassen met mooie kledingstukken. Doordat onze collectie regelmatig wisselt, is er altijd wel iets dat je nog niet hebt gezien.”

Lees meer onder de foto's >

Het zal je misschien niet verbazen dat Anneke en Talitha ook dol zijn op tweedehands. ”Het idee voor PetitJoli ontstond op het schoolplein. Ik had een van mijn kinderen voor op de fiets en Talitha complimenteerde haar met haar schoenen. Ik vertelde hen dat ik het tweedehands had gekocht. Ze zei toen: 'Hoe leuk zou het zijn als er een tweedehands kinderkledingwinkel in Houten zou zijn?', zegt Anneke. “Ik had niet per se een passie voor kleding. Ik dacht dat het heel leuk zou zijn om winkeltje te spelen”, lacht Talitha.

En zo gebeurde het. Ze 'spelen' nu al negen jaar winkeltje. “Achter onze mooie toonbank van rond 1800. Gekocht op Marktplaats”, vertelt Talitha trots. Door de verhuizing konden ze hun winkel uitbreiden met een full-sized coffeeshop, gerund door Talitha's 20-jarige dochter, Dione. “We kwamen op dat idee door een bezoek te brengen aan een winkel met tweedehands merkkleding in Barneveld. Ook in ons nieuwe pand wilden we de gezelligheid van hun koffiecorner.”

Dione heeft dit idee tot in de puntjes uitgewerkt en gerealiseerd. “Hiermee heb ik mijn studie aan de SVO in Houten succesvol afgerond. Super gaaf dat ik het ook in de winkel van mijn moeder heb kunnen realiseren.” Bij Café Di, zoals de koffiecorner heet, drink je een goede kop zwarte koffie, cappuccino of smoothie en bestel je een van Dione's bakwaren of een (veganistische) lunch. ”To go, of je neemt plaats in een van de gezellige zithoeken in de winkel.”

Lees meer onder de foto's >

Ben je benieuwd welke merkkleding je bij PetitJoli kunt retourneren? Op de website vindt u een lijst met merken. “We hebben al heel veel mooie kleding binnen gekregen voor het najaar en de winter zodat we regelmatig van collectie kunnen wisselen. Mocht je nog iets willen toevoegen, dan kan dat. Maar je kunt je items ook bewaren voor februari. Dan stappen we over op lente- en zomerkleding.”

Marjan de Wit heeft vroege herinneringen aan het genieten van chocolaatjes. Van jongs af aan is een bonbon een echte…

Ultiem kerstgevoel: AD komt met hartverwarmende actie (en jij mag meedoen)

Geleverd door Kom voor elkaar

Geleverd door Kom voor elkaar

Een gratis avondje uit: win een cadeaubon voor een optreden of concert

Blijf op de hoogte van alles uit Houten

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden