Ambtsketen Tilburg: het verhaal achter de ketting - indebuurt Tilburg

2022-05-21 11:09:19 By : Ms. Chem Spark

Burgemeester Theo Weterings is van ver te herkennen. Dat komt natuurlijk door de ‘ketting’ die hij vaak om heeft. Officieel heet dit de ambtsketen en er zijn er zelfs twee in Tilburg.

De bekendste ketting is de grote ambtsketen van zilver. Het bestaat uit een keten met een embleem. Wist je dat dit embleem twee kanten heeft met een andere afbeelding? Aan de ene zijde staat het stadswapen, de andere kant het Rijkswapen. Er zijn regeltjes over welke kant de burgemeester laat zien. Ook moet het embleem altijd recht hangen en mag het nooit onder een jas, vest of ander kledingstuk zitten.

De ambtsketen is natuurlijk bedoeld om duidelijk te laten zien wie de burgemeester is. Zie je hem op Tilburg Zingt of een ander evenement? Dan heeft hij de ambtsketen om. Bij sommige activiteiten is Theo Weterings verplicht de ketting om te doen. Namelijk:

Meestal zien we de burgemeester met de zilveren keten. Toenmalig burgemeester Becht sprak in 1968 uit dat hij heel graag een nieuwe ambtsketen wilde. Hij vond het oude exemplaar niet meer representatief. W. Kloosterman, Edelsmit uit de Sumatrastraat 18, zorgt voor de nieuwe versie. Soms wordt de oude nog wel gedragen door de burgemeester, omdat die minder zwaar is. Handig tijdens een lange raadsvergadering!

Het was geen makkelijk proces, want de gemeenteraad begon zich een jaar later af te vragen waar het uiteindelijke product bleef. De kunstenaar dacht dat het nog wel even kon wachten totdat het nieuwe stadhuis af was, maar dat was niet de bedoeling. In 1970 was er ook nog een ‘relletje’ rondom de ambtsketen. Het college van burgemeester en wethouders schrijft dat ze voor dit ontwerp niet hebben gekozen. De gemeenteraad wordt boos door die uitspraak, want het ontwerp zou wel zo gekozen zijn. Inmiddels gaat dit exemplaar toch al mooi meer dan vijftig jaar mee.

Er is nog een oudere ambtsketen die de burgemeester af en toe draagt. Dit is de eerste ambtsketen ooit en die stamt uit 1907. Magazijn van goud, zilver en Juweelen van Frans Verschuuren is de maker. Dat zat vroeger aan de Heuvelstraat. Deze kleinere ‘ketting’ kostte 165 gulden. Burgemeester Raupp (1907 – 1915) was de eerste die hem droeg.

Stel je eens voor dat je een dag in de schoenen van burgemeester Theo Weterings stond. Wat zou jij dan…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Tilburg en blijf op de hoogte van alles over en rondom Tilburg.

Nelleke, Nicole en Chantal helpen bij geschillen: ‘Een passende oplossing valt of staat met goed contact’

Aangeboden door dlb advocaten & mediators

Aangeboden door Slagerij Pessers (Westermarkt)

Aangeboden door dlb advocaten & mediators

Ingrid en Harry hebben een saloon in de achtertuin: ‘Het is jeugdherinneringen ophalen’

Blijf op de hoogte van alles uit Tilburg

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden