SERIE. Hoofdacteur Brian Cox over Fenomenale 'Successie': "We hebben allemaal psychopathische neigingen" - Metrotime

2021-11-16 11:16:35 By : Mr. Stephen Wang

Brian Cox is al jaren een van de meest gerespecteerde acteurs ter wereld. Opgegroeid met Shakespeare, een echt theatraal dier, en een gewaardeerde side-player op het witte doek ('Braveheart', 'The Bourne Identity', 'Zodiac'). De Schot was ook de eerste persoon die Dr. Hannibal Lecter speelde in 'Manhunter'. Maar hij had nooit kunnen vermoeden dat zijn grootste succes pas na zijn zeventigste zou komen, als de machtige en gevreesde mediamagnaat Logan Roy in de HBO-serie 'Succession', een patriarch die zijn gezin onder strikte controle houdt. Terwijl het derde seizoen begint, ging Metro een tijdje met hem zitten.

Heeft Logan Roy geheimen voor je, of ken je hem door en door?

Brian Cox: «Hij verbaast me nog steeds de hele tijd. Dat zou niet als een verrassing moeten komen, want 'Succession' is een uitzonderlijk goed geschreven serie, en het is de aard van uitzonderlijke scripts dat je niet weet waar ze heen gaan. Als acteur wil ik het ook niet weten. Het moet allemaal spontaan blijven. Daar geniet ik ook het meest van.”

Het valt op dat Logan eigenlijk heel weinig zegt. Of zie ik dat verkeerd?

"Nee het is. Logan is erg gereserveerd en privé. Wat je ziet is een façade. Ook heeft hij te maken met lastige kinderen die zich verraderlijk gedragen. En hij is geen idioot. Hij weet wat er aan de hand is. Maar hij laat het er niet bij zitten. Aan het begin van het eerste seizoen heeft hij een beroerte en wil hij geen tweede riskeren. Die beroerte leerde hem dat het beter is om afstand te houden. Hij heeft wel driftbuien, maar hij gebruikt ze meer als een manier om dingen te manipuleren. Hij is veel geslepener dan iemand denkt, zelfs de kijker.”

Je hebt al echte psychopaten gespeeld in je carrière. Heeft Logan psychopathische trekken?

“Ik denk dat we allemaal in meer of mindere mate psychopathische trekken hebben. Het zit zeker ook in Logan, maar uiteindelijk kom je bij de klassieke vraag of het zijn aard of zijn opvoeding is. In het eerste seizoen is er een scène waarin hij baantjes trekt in het zwembad en je striemen op zijn rug kunt zien. Hij is duidelijk misbruikt als kind. In dat opzicht doet hij me denken aan Donald Trump, die volgens mij onmiskenbaar een misbruikt kind is. Daarom gedraagt ​​de man zich zo. Maar ik vind het geweldig dat de serie maar dat ene detail laat zien, want Logan is zoveel meer dan dat.”

Hij staat aan het hoofd van een enorm mediabedrijf. Hoe belangrijk is dat?

"Heel belangrijk. Als Brit was ik geschokt om te zien hoe gepolariseerd de Amerikaanse media zijn, zowel links als rechts. Er is geen debat. Ze laten maar één belletje rinkelen. En Logan speelt daar op in. Ik denk Rupert Murdoch, de man achter Fox News heeft precies dat gedaan. Hij wordt meestal afgeschilderd als een extreemrechtse figuur, maar hij is vooral een opportunist die een kans zag om veel geld te verdienen. Logan is precies hetzelfde. Hij heeft geen politieke mening Hij ziet alle politici als clowns. Het is allemaal een spel voor hem. Een serious game, maar een spel, net als het leven. Zijn kinderen begrijpen dat niet."

'Succes' is niet de eerste serie over machtige en rijke mensen. Wat onderscheidt deze serie van alle andere?

«Voor mij maakt 'Successie' deel uit van de satirische traditie. Maar Jesse (Armstrong, de maker, rn) graaft ook dieper. Hij gebruikt ook drama en komedie en allegorie en brouwt met al die elementen een boeiend verhaal. En dat is wat telt. Veel andere series over rijke mensen komen niet verder dan het glimmende oppervlak."

Als kijker kun je gemakkelijk verdwalen in de overvloed aan kanalen en platforms. Hoe moet je in die jungle de vruchten vinden die echt goed smaken? Het antwoord is: je focust op de echte parels. En daar hoort 'Succes' absoluut bij. Wat de immens rijke familie Roy nu al drie seizoenen meemaakt, is de perfecte kruising tussen 'Dallas' en Shakespeare. Er is de fascinerende wereld waarin alles zich afspeelt, waar geld geen functie meer heeft en alleen macht telt. Maar bovenal is de HBO-serie een superieur drama, even meeslepend en aangrijpend als hilarisch en onderhoudend. De dialogen zijn als scalpels, soms stekend, soms snijdend. Geef het aan acteurs die zo sterk zijn als deze en je krijgt meteen een klassieker.

Lees ook FILMS. Matt Damon duels tot de dood in 'The Last Duel' "Ben Affleck en ik waren bang om dit script te schrijven"

© Rossel & Cie - Algemene gebruiksvoorwaarden 2021 - Verkoopvoorwaarden - Audiokrant - Cookiebeleid - Privacybeleid - Copyright