Hip, creatief en industrieel; bij deze Goudse verborgen parel drink je koffie en bekijk je kunst - indebuurt Gouda

2022-08-07 01:00:36 By : Ms. Amy Tong

Een stukje Berlijn, maar dan in Gouda. Industrieel, rauw en hip. Zo zou je het pand op het industrieterrein naast het station van Gouda kunnen omschrijven. Sinds maart 2022 vind je hier Stadskant, een kunstgalerie en werkruimte vol kleur. Hier maken Lucia Zavaglia (31) en Mariëlle Bijlsma (53) kunstobjecten van oude spullen.

De Italiaanse Lucia ontwerpt en maakt nieuwe sieraden van onder andere oude kettingen, oorbellen, ringen en armbanden. “Ik heb ooit ook een sieraad gemaakt van een kogel en onderdelen van een gecrashte auto. De sieraden die ik maak, hebben vaak een emotionele waarde.” In Stadskant heeft ze haar atelier waar ze de sieraden maakt en verkoopt. Mede-eigenaar Mariëlle is interieurontwerper en laat zien dat je met oude meubelen en accessoires, een hippe plek kunt creëren. In Stadskant geeft ze interieuradvies en verkoopt ze designermeubelen. “Niet alleen een schilderij aan de muur is kunst, alles is kunst”, zegt Lucia.

Tekst gaat verder onder de foto’s >>

Eigenlijk is Stadskant niet te definiëren. “Alles is hier te koop, ook de meubels die je ziet”, zegt Lucia. “We willen een locatie creëren waar iedereen zich thuis voelt. Je komt hierheen voor inspiratie. We zijn geen echte kunstgalerij, maar we bieden graag een plek aan kunstenaars. Tot nu toe hebben we voornamelijk kunst gehad van Goudse kunstenaars, maar iedereen is welkom. De exposities wisselen maandelijks.”

Lucia en Mariëlle hebben het pand zelf vanbinnen gerenoveerd en ontworpen, maar kunnen er helaas maar kort van genieten. Stadskant zit op een oud industrieterrein naast het station van Gouda, wat in 2023 gesloopt wordt.

“Dit gaf ons wel de kans om alles zo te verbouwen dat we onze creativiteit erin kwijt kunnen. Mariëlle ontwierp de ruimte en samen hebben we alles verbouwd. Dit was eerst een oud kantoor en we hebben alles gestript. Via Google Maps zagen we dat er een lichtkoepel op het dak zat, maar die zag je niet door het plafond. We vonden het heel belangrijk om meer licht te krijgen en hebben het plafond er dus uitgehaald. Eind 2023 moeten we hier helaas wel weg, dus we zijn op zoek naar een nieuwe locatie in Gouda.”

Voorbeeld van hoe het er voor de verbouwing uitzag. Tekst gaat verder onder de foto >>

Mariëlle en Lucia werken pas een jaar samen, maar vullen elkaar goed aan. “We inspireren elkaar en dat is een hele goede combinatie. We willen allebei duurzaam bezig zijn. Mariëlle met het interieur, ik met mijn sieraden. Het is zo zonde als spullen weggegooid worden. Ook de kunstenaars die hier verkopen of exposeren, zijn bezig met het thema duurzaamheid”, zegt Lucia. In Stadskant is bijna alles tweedehands. “Deze banken komen uit de Euromast in Rotterdam, maar passen echt perfect in onze kantine!”

Naast exposeren kunnen mensen de ruimte huren voor een workshop, lezingen of het gebruiken als showroomruimte. Alleen zin in een kopje koffie met iets lekkers? “Iedereen is welkom op ons terras of binnen voor een kop koffie. Voor 5 euro krijg je een cappuccino en zelfgebakken lekkers. Zo steun je ons en kunnen we Stadskant nog fijner maken.”

Stadskant is elke donderdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Momenteel exposeert kunstenaar Renee Toonen er.

Dag chaos, hallo prachtig nieuw stationsplein! Na drie jaar verbouwen is het Zuidelijk Stationsgebied in Gouda eindelijk af. Het gehele…

Dít is waarom je een elektrische scooter wilt (en hier koop je die)

Aangeboden door Mozaïek Wonen

Aangeboden door Mozaïek Wonen

Hip, creatief en industrieel; bij deze Goudse verborgen parel drink je koffie en bekijk je kunst

Blijf op de hoogte van alles uit Gouda

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden