Nederlands toptalent Fem van Empel heerst over de sneeuw in ... - Het Nieuwsblad

2021-12-13 05:01:40 By :

De sneeuwcursus in Val di Sole is met vlag en wimpel geslaagd voor het toelatingsexamen. Na een prachtige wedstrijd bij de dames ging de ritzege naar de 19-jarige Nederlandse Fem van Empel. De terugkerende Marianne Vos werd ondanks materiële problemen tweede, de Canadese Rochette vervolledigde het podium. Sanne Cant eindigde als achtste, de afwezige Lucinda Brand blijft de leider in het WK-klassement.

Heerlijke kruising, anders kunnen we het niet omschrijven. En de afwezigen hadden het mis, punt op de lijn. De vrouwen schaatsten van links en rechts, doken de zijkant in, gingen naar beneden, hadden materiële problemen, maar zorgden vooral voor spektakel.

Met Fem van Empel als hoofdrolspeler. De wereldkampioen van Oostende in de categorie U23 nam de topstart en zou die positie bijna nooit meer uit handen geven. Even duldde ze het weer verschijnen van Marianne Vos voor haar neus, maar het Brabantse meisje liet zich niet afschrikken en sloeg al snel samen een gaatje. Hoe? Door rechtop te blijven en het tempo (zo) hoog (zo mogelijk) te houden. Betsema en de Canadese Rochette slipten, Marianne Vos maakte haar ketting vast en verloor te veel kostbare tijd. En toch leek iedereen het naar zijn zin te hebben. Zelfs de Italiaanse fans - drieduizend man sterk - konden zich warmen aan het optreden van Eva Lechner.

Val di Sole zorgde voor spectaculaire beelden. — © BELGA

Er was veel concurrentie om de ereplaatsen, maar niemand kon aan de positie van Fem van Empel raken. Al knaagde de Canadese Magali Rochette ineens heel snel aan haar achterstand en kwam ook Marianne Vos onder stoom te staan. Wat een spannende finale!

Van Empel hield het hoofd koel, maar in de laatste hectometers kwam Vos aan het stuur van Van Empel. De jonge Nederlander verdedigde zich als een jonge leeuwin maar moest in de laatste technische passage Vos laten passeren. Maar hij kon niet meer om een ​​paal heen, Van Empel stopte even maar moest toch een gat achterlaten waar de 19-jarige doorheen kroop. Van Empel wint, Vos tweede en Rochette derde.

Hier wordt inhoud ingevoegd van een social media netwerk dat cookies wil schrijven of lezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik had gerekend op een race van vier ronden en ineens zag ik dat het er vijf waren”, startte Van Empel. "Daar moest ik mentaal overheen. In de laatste ronde voelde ik dat Marianne naderde, ze had een doel. De laatste hectometers? Ik had verwacht dat Marianne iets anders zou proberen. Toen ze viel, kon ik er eerst niet voorbij, maar uiteindelijk vond ik het gat", aldus een trotse winnaar.

“Die paal stond er de vorige ronden waarschijnlijk ook”, lachte Marianne Vos. “Maar het was vooral leuk.”

“Heel mooi”, zei nummer drie Magali Rochette. “Ik startte te hard en verloor in de eerste ronde terrein door fouten te maken. Toen besloot ik het rustiger aan te doen en me te concentreren op rechtop blijven staan. En dat levert mij deze podiumplaats op. Heerlijk! Maar vooral bedankt dat we hier mochten oversteken. Dit was zo uniek, zo speciaal.”