We spotten deze trends tijdens Milan Fashion Week lente/zomer 2022

2021-12-13 05:09:59 By : Ms. Dolly Guo

Van Tiktokker Khaby Lame die meeliep, Mariah Carey vlindertopjes tot de nieuwe modekleur die weer meer terrein wint.

We zitten midden in het Fashion Week seizoen: alle merken presenteren hun lente/zomer 2022 collecties. Vorige week was het de beurt aan modehoofdstad Milaan. Met een bomvol programma gingen moderedacteur Kelly Staa en digitaal redacteur Loïs Laverne op pad om de mooiste shows en presentaties te bekijken. En de parels voor je gevist van Milan Fashion Week.

Voelt de zomer nog zo ver weg? Wij snappen het, maar jij kunt deze trends al aan; we hebben meteen winkelmogelijkheden voor je verzameld. Gewoon scrollen.

De iconische Y2k vlindertop roept veel nostalgie op. We kennen hem allemaal van Mariah Carey's album uit 1997, The Sounds of Mariah Carey. Goed nieuws voor de liefhebber, want ze is er weer! Tijdens de Blumarine show kon je er niet omheen en was het de vlinder die van top tot teen in de look verwerkt was. Evenals op de catwalk bij Alberta Ferretti, waar de vlinder centraal stond in de collectie.

Geen zin in een stiletto of een sleehak, of die pluizige pantoffel die je het hele jaar draagt? De plateausandaal is terug en een populaire schoen voor de komende lente en zomer. Tijdens Milan Fashion Week paradeerden onder andere modellen bij Sport Max moeiteloos over de catwalk met torenhoge blokken op hun benen. Nou, na een hele winter oefenen zonder je enkel te verstuiken, kun je je outfit in de zomer naar een hoger niveau tillen door de plateausandalen te dragen. En als kers op de taart maak je je ook nog eens een paar centimeter langer.

Aangezien het in Nederland gemiddeld zo'n 240 dagen per jaar regent, moet je investeren in mooie regenkleding. We durven te wedden dat de prijs per slijtage elk jaar lager zal zijn. Ja, opwarming van de aarde, we zien je. Ook de ontwerpers van Tod's en Max Mara vinden dat de tijd voor mooie regenkleding is aangebroken.

Waar Tod's op de catwalk verschillende kleurrijke regenjassen, regentopjes en volle regenpakken laat zien. Max Mara wordt geleverd met waterdichte feloranje en gele jassen die zijn geïnspireerd op visuitrusting. Waterbestendig? Zeker en door de verschillende hoeveelheid vormen, kleuren en soorten is er voor ieder wat wils om zich in stijl te beschermen tegen de zomerse buien.

Bridgerton geïnspireerd of niet, het korset zal ook volgende zomer voortleven, maar dan in een nieuw jasje. Prada toont de nieuwe korsetten, met de veters los. Een symbool van nieuwe vrouwelijkheid, de top creëert een subtiele taille, maar onthoud: comfort is key. Waar waren deze topjes toen we ze nodig hadden?

Boss beloofde een groot spektakel voor de onthulling van de tweede samenwerking met Russel Athletic tijdens Fashion Week en niets is minder waar. Alles was tot in de puntjes geregeld en het voelde als een sportwedstrijd in het Kennedy Sport Center. Compleet met popcorn, cheerleaders en een juichende menigte. Bekende namen als Gigi Hadid, Joan Smalls en Irina Shayk liepen de show en als klap op de vuurpijl sloot TikTok-sensatie Khaby Lame de show af.

De minirok baant zich sinds vorig seizoen een weg door de zee van zwierige lange rokken. Tijdens Milan Fashion Week voor komende zomer staat dat laatste nog niet op de agenda, maar wat we wel kunnen verwachten is het zeer korte minirokje minirokje. Onder andere Prada, Blumarine en Versace namen dit op in hun shows. Van de landingsbaan zagen we de mini-plooirok in veelvouden op straat voorbij lopen. Zeker in combinatie met chunky boots, grote oversized sweaters of t-shirts.

Geel wordt de trendkleur van de komende lente en zomer! Het geeft je outfit net dat beetje extra. Tijdens de show van Max Mara werd dit geheel gele ensemble de catwalk opgestuurd. Met MM6, Emilio Pucci, Blumarine en Prada werd het gele kleurenpalet wat feller. Het symboliseert daarom hoop, levensvreugde en optimisme. Dus laten we allemaal een vleugje geel dragen, alsjeblieft?

'Fendace', we kunnen wel stellen dat dit een van de meest spraakmakende shows van Fashion Week Milaan is. Donatella Versace en Kim Jones, artistiek directeur van Fendi, hebben samen twee collecties uitgebracht. Een primeur in de modegeschiedenis - twee ontwerpers die uit vriendschap een collectie creëerden. De show werd geleid door modellen als Emily Ratajkowski, Lila Grace Moss en Paloma Elsesser. Ze werden vergezeld door originelen Kate Moss en Naomi Campbell.

Het bikerjack maakt al een aantal jaren deel uit van onze garderobe en werd dit jaar wederom gespot op de catwalk tijdens shows van Prada, Tod's, MM6 en Dolce & Gabbana in de oversized leren uitvoering.

Niet zozeer een trend, maar een tijdloos item dat je alle seizoenen kunt dragen. Een jas waarbij de basisvorm hetzelfde blijft, maar de maat of kleur kan per seizoen verschillen. Match de jas met het silhouet dat je graag draagt. Stoer, chic of casual, met dit item kun je alle kanten op. Combineer het jasje met een jeans of draag het met een jurk met blote benen over je party outfit à la de Prada modellen die Raf Simons de catwalk op stuurde.

Heeft je outfit een extra touch nodig? Lichaamssieraden zijn terug. MM6, Blumarine, Dolce & Gabbana, GCDS en sieradenmerk Pasquale Bruni zetten allemaal in op deze trend. Blumarine gelooft in body chains bezaaid met vlinders voor het komende seizoen, waarbij MM6 de ketting transformeert in een spinnenweb schort. Lagen bouwen en goed combineren staat hierbij centraal.

Tijdens de show van Alberta Ferretti en Prada zagen we de 'armcuff' rond de armen van de modellen. Waar Ferretti de blote arm sierde, stylede Prada ook de armboeien over truien en tops. Zo'n stylingtruc die je deze winter al uit de kast kan trekken.

Broeken die te lang, wijd zijn, worden ook wel vloervegende broeken genoemd. Liefst ook in een denim uitvoering. Victoria Beckham ging ons afgelopen lente/zomer al voor met haar te lange broek. Tijdens Fashion Week werd de vloervegende broek vaak gespot, zowel op straat als tijdens de shows. Er is alleen één nadeel: je moet het kledingstuk regelmatig wassen. Maar je krijgt er wel een hele toffe look voor terug.