Bruiloft seizoen: zo scoor je een trouwjurk met een klein budget

2021-12-29 06:34:13 By : Ms. Ruan Yiping

Van een bloemenkrans geplukt langs de weg en upcyclen met Edwin Oudshoorn; dit zijn de tips voor een budget-trouwjurk.

Het bruiloftseizoen is gestart. Op z'n ouderwets, zonder mondkapjes of een maximaal aantal gasten - knuffelen op z'n Grapperhaus. Een huizencrisis, studieschulden, uitverkochte havermelk, de gemiddelde grootstedelijke millennial heeft al genoeg hoofdlasten en kosten. Daarom: ga jij binnenkort trouwen? Dan zijn dit je budgettips voor je trouwjurk. Want: liefde kost niets, toch Jennifer Lopez?

Op de poll 'hoe ben jij getrouwd en wat zijn de budgettips' kwamen verschillende reacties binnen. Zoals die van Jinte (pseudoniem) die onze DM in slide met haar 'hand op de knip'-alternatief': een witte Naf Naf-jurk via Zaland0. De prijs: rond de tweehonderd euro. De bloemenkrans die zij op het hoofd droeg, plukte ze langs de weg bij haar huis. Onder de jurk droeg ze teenslippers met een dun bandje. Ze noemt het haar 'Bali huwelijk'.

Door 'net een huis in Amsterdam gekocht', 'baby gekregen' en 'last minute gratis trouwen aan de balie' is de bruiloft van Jinte misschien wat té budget, haar advies staat als een huis - en vonden ook andere bruidjes: high-streetmerken zijn een prima alternatief op het officiële bridal-gebeuren. Asos Bridal, Ivy & Oak Bridal, Self Portrait, NA-KD, Revolve, Reformation en House of CB, het kwam allemaal voorbij als budget-optie. Voetnoot: de genoemde high-streetmerken zijn niet je meest duurzame en eerlijke optie. Dat vonden de bruiden ook.

Bleek trouwens ook dat het ene budget meer rek had dan het andere. De richtprijzen varieerden van dertig euro plus vermaakkosten tot aan duizenden euro's voor een jurk bij Wild at Heart. Voor de aanstaande bruid die tot die laatste categorie behoort: Claes Iversen lanceerde onlangs zijn toegankelijkere bruidscollectie geïnspireerd op zijn haute couture-lijn. De prijzen beginnen bij 1700 euro.

Veel gehoord: koop tweedehands. Bekende adressen zijn Laura Dols en Salon Heleen Hülsmann in Amsterdam. Er waren ook bruidjes die hun jurk samenstelden door verschillende tweedehandswinkels af te struinen en dit te mixen & matchen. Zo stylede iemand een gevonden bustier en pantalon met een zelfgemaakte sluier. Zo kan het dus ook.

Voor de traditionelere bruid die droomt van groteske jurken zijn outletwinkels een optie. Google brengt je overal in het land. Houd ook altijd de sale in de gaten.

Een andere tip in de inbox: Kim Poldner, eigenaar van Kleer in Utrecht, lector Circular Business aan de Haagse Hogeschool en initiator van het Circular Fashion Lab van de Universiteit Wageningen, liet de trouwjurk van haar moeder upcyclen door vriend Edwin Oudshoorn. Kijk, van je vrienden moet je het hebben. Barbara Klaaysen van de Zoet/Zuur podcast trouwde in 2016 in een Mango-jurk die zij in de uitverkoop kocht voor dertig euro en vermaakte voor 150 euro. 'De basis van het model was namelijk prima. 'Zwaardere voering erin, ingenomen op maat en de rug open laten maken' en voìla: een droomjurk.

Zelf liet ik eens de trouwjurk van mijn zus maken door Kudret Mutlu-Kaya, toen nog werkzaam op het Wijkatelier in zuid, Rotterdam. Ik maakte het patroon, leverde de stoffen, zij werkte het met een engelengeduld uit. En ja, dit was echt een bruidsjurk bruidsjurk. De exacte prijs weet ik niet meer, maar het bleef in ieder geval inclusief stof onder de vijfhonderd euro. Voor deze optie moet je zelf wel een handigheid hebben met papier, stof en schaar. Is dat zo, vraag dan even na bij een naai-atelier in de buurt wat ze voor je kunnen betekenen. Let wel: spreek van tevoren een prijs af. Anders kun je alsnog net zo goed naar de bruidsmodewinkel.